Komšić: Dobili smo informaciju da je MUP RS-a prisluškivao u Srebrenici, neko treba dati odgovore

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić potvrdio je da je bio upoznat sa informacijom o nezakonitim aktivnostima MUP-a RS-a u Potočarima 11. jula ove godine, odnosno o pokušaju prisluškivanja domaćih zvaničnika i stranih diplomata koji su prisustvovali obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

– Dobili smo mi tu informaciju odmah, da se to vozilo nalazi u Srebrenici. To je taj takozvani “catcher”, koji vam može pokupiti sve podatke sa mobilnih uređaja. Dakle, tehnika je toliko napredovala da ne moraju uopšte da budu blizu vas. Jednostavno vam sve skinu, svu komunikaciju sa mobilnog telefona – kazao je Komšić u intervjuu za TV Hayat.

– Zašto je to vozilo bilo, po kojem nalogu, da li postoji sudski nalog? Ja ne vjerujem da postoji, ali imaju oni koji trebaju da vode računa o tome, oni koji rade taj posao i koji primaju plaću za to. Zašto je to urađeno, s kojom namjerom, zaista ne znam, ali se nadam da će neko dati odgovore, makar onaj koji je to radio. Na kraju krajeva, objavljene su fotografije tog vozila, kao i ljudi koji rade na tom vozilu – izjavio je Komšić.

Dodao je Komšić da ne vjeruje da će neko u ovakvom sistemu odgovarati za ovaj slučaj, te da bi neko trebao da objasni šta je bila funkcija tog vozila u Potočarima 11. jula.

Kada je u pitanju utjecaj Rusije u BiH, Komšić je izjavio da su službe naše zemlje upoznate sa time, te da su informacije na osnovu kojih je napravljen posljednji izvještaj State Departmenta dobijene od službi BiH.

– Non stop se od BiH pokušava napraviti neko terorističko uporište, neko terorističko leglo. Imali smo priliku vidjeti kada najviši dužnosnici susjednih zemalja takve stvari iznose, odnosno, koliko znam, i u razgovorima sa nekim drugim šefovima država te su stvari pričali – kazao je Komšić.

Pojasnio je da se radi o jednom “prljavom propagandno-psihološkom i obavještajnom ratu protiv BiH”, u kojem se jedan dio BiH nastoji predstaviti kao opasno utočište terorista. Istovremeno je konstatirao da službe BiH rade dobar posao na kontroliranju potencijalnih ekstremista i terorista.

Govoreći o dnevnopolitičkim aktuelnostima, Komšić je izjavio da postoji instrukcija iz vrha Saveza za bolju budućnost (SBB) da ministri te stranke u Vladi Federacije BiH blokiraju imenovanja kadrova Demokratske fronte.

Izvor: Hayat/Faktor

Back to top button