OKAČIO JE FLAŠU U DVORIŠTE I STAVIO DVIJE STVARI: Ose I Stršljenovi Su Odmah Počeli Da Padaju Mrtvi

Dolaskom vrelih dana, povećao se broj insekata, a poseban problem predstavlja invazija stršljenova.

No, jedan čovjek iz Srbije poslao je tamošnjim medijima fotografiju svog patenta, te je odlučio da pomogne svima koji se bore sa najezdom insekata.

On je osmislio izuzetno praktični recept koji može da olakša i donese pobjedu svakog od nas u ratu koji vodimo sa stvorenjima čiji ubod može da bude veoma opasan, čak i smrtonosan.

– Komšije su mi se na početku smijale zato što kačim flaše i čaše po svojoj lozi, ali me nije bilo briga. Ja moram da zaštitim svoju djecu od osa i stršljenova koji napadaju grožđe, a kolateralna šteta su na kraju nedužni klinci koji se igraju napolju. Za njih jedan ubod može da bude koban – istakao je Goran.

Na plastične flaše je zalijepio samo dvije stvari koje u kombinaciji djeluju ubitačno na leteće napasti – ljepak za hvatanje miševa i slatko od voća (naglašava da je nekada probao i sa sokom, i da je bilo podjednako efikasno).

Promiješao je magičnu supstancu i zakačio flaše na mjestu gde uzgaja lozu, a svakog dana je u njima vidio svoje nove “žrtve”.

Sada se u sopstvenom dvorištu i bašti osjeća bezbednije i zna da je doprinijeo tome da njegova djeca budu sigurnija u svakoj igri.

Prirodne metode tjeranja svih vrsta insekata iz vašeg doma

Mreža je najbolja zaštita

Mreža na prozoru izrazito je korisna jer sprečava ulazak ne samo komaraca i muha nego i skakavaca, kojih se inače teško riješiti drugim metodama.

Ne dirajte jelenke jer vam neće naškoditi

Jelenak se hrani trulim voćem i ne izaziva štetu. U nekim je zemljama i zaštićen jer mu se broj smanjuje. Pokupite ga na papir i izbacite iz kuće.

Roštilj bez komaraca

Želite li spriječiti da vas komarci gnjave dok uživate u roštilju na otvorenom, bacite na ugljen grančicu ružmarina ili kadulje. Miris gorućih aromatičnih biljaka odbit će krvopije.

Paprena metvica tjera sve štetočine

Pomiješajte 30 mililitara ulja paprene metvice s litrom destilirane vode, natočite je u posudu sa sprejom i poprskajte sve kuhinjske površine.

Na muhe crvenom muholovkom…

Komarci ne mogu podnijeti miris lavande, limunastog eukaliptusa, cedrovine, čajevca, karanfilića i citronele. No ako navečer ostavite upaljeno svjetlo i otvoren prozor, zavući će se u kuću čak ako im ondje ne miriše.

Najsigurnije rješenje su mrežice na prozorima, a korisno je i riješiti se ustajale vode – onu u zdjelicama za kućne ljubimce i kupkama za ptice trebalo bi mijenjati barem dvaput na tjedan, a iz vrta ukloniti predmete koji skupljaju kišnicu. Komarci su najaktivniji ujutro i uvečer za razliku od muha koje su u to doba “pospane”, pa ih je lakše pogoditi muholovkom.

Bolje je gađati malo iznad nego po sredini jer muhe na opasnost reagiraju tako da polete uvis. Najbolje su crvene muholovke zato što muhe slabo vide tu boju.

Stjenice se vraćaju

Stjenice su aktivne noću, a njihovi ugrizi izgledaju poput osipa. Posljednjih se godina ponovno pojavljuju u razvijenim zemljama. Vrlo ih se teško riješiti, pa je to najbolje prepustiti stručnjaku.

Pranje rublja na visokoj temperaturi

Broj grinja koje žive u prašini smanjit ćete redovitim usisavanjem. Pranje posteljine na temperaturi od 60 stupnjeva također ih uništava.

Moljci vole i kuhinju

Zimsku odjeću prije spremanja u ormar dobro operite i osušite te u ormar stavite malo lavande. Da obeshrabrite kuhinjske moljce, zatvarajte namirnice u staklene ili plastične posude.

Uholaže ne idu u uho

Vjerovanje da se uholaže zavlače u uho urbani je mit. One su bezopasne, a u vrtu reguliraju broj štetnih kukaca. U kuću ih privlači prolivena voda.

Temeljito usisavanje uklanja buhe

Buhe u kuću ulaze na leđima ljubimaca, pa ih redovito četkajte i perite. Ako se buhe zavuku u tepih ili tapecirani namještaj, potrebno ga je temeljito usisati.

Ne pušite dok prskate

Pri prskanju kemijskim preparatima pazite da ne udišete njihove plinove, zaštitite kožu i nemojte pušiti dok prskate. Pazite i da ne dođu u dodir s hranom.

Muhe mrze eukaliptus

U gazu zamotajte metvicu, lovor, klinčić ili bosiljak i objesite kraj otvorenih vrata. To će odbiti muhe. Ili uzmite vatu koju ste nakapali eteričnim uljem eukaliptusa.

Pridržavajte se uputa na insekticidima

Odlučite li se za neki komercijalni pripravak protiv buba, strogo se pridržavajte uputa. Većina sredstava opasna je za ljude i kućne ljubimce.

Back to top button