Islanđanin za kupovinu novog Golfa radi 5 mjeseci, Norvežanin 6, Njemac 9. A Bosanac?

Podaci Eurostata o prosječnoj zaradi u eurima građana Evropske Unije u svom godišnjem izvještaju čak ni približno ne daju informacije o državama koje nisu članice.

Ali u našim medijima smo pronašli podatke o prosječnim zaradama u BiH, Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji i dodali ovom izvješću.

Prema viđenom, čak i da smo punopravne članice, podaci Eurostata o prosječnoj zaradi u Evropi ne bi bili pozitivni za naše države. Zajedno sa komšijama bi zauzeli posljednja mjesta.

Znači BiH građanin za kupovinu nove osnovne verzije Golfa 8 po cijeni od 20.000 eura statistički radi 42 mjeseca. Prosjek EU iznosi 11,9 mjeseci.

Prosječna godišnja neto plaća u Europskoj uniji na kraju 2019. iznosila je 25.308 eura, odnosno 2.109 eura mjesečno, prema Eurostatu. Izvještaj se uglavnom odnosi na EU (uključujući Veliku Britaniju), ali uključuje i zarade u Norveškoj i Islandu. Stvarno nedostaju samo Švicarci.

Bosna i Hercegovina je smještena na dno ljestvice. Prosječna neto godišnja plaća u Bosni i Hercegovini iznosi 5,676 eura, odnosno 473 eura mjesečno. Islanđani (4.165 eura), Norvežani (3.780 eura) i Luksemburžani (3.549 eura) zarađuju najveće mjesečne plaće. A koje su zemlje prošle lošije od Bosne i Hercegovine? Srbija i Sjeverna Makedonija. Kod posljednjeg prosječna mjesečna plaća iznosi 414 eura.

Odlučili smo provjeriti koliko dugo trebamo raditi da bi sebi i svojoj porodici priuštili novi automobil u određenoj zemlji. Kao primjer uzeli smo ikonični Volkswagen Golf, jer se vremena mijenjaju, ali kompakt iz Wolfsburga i dalje ostaje lider na svim prodajnim ljestvicama u Evropi.

Cijena osnovne verzije nove generacije Volkswagen Golfa u Njemačkoj kreće od 20.000 eura, odnosno po kursu 1,95 KM / 1 EU iznosi približno 39,000 maraka. Međutim moramo imati na umu da su automobili na zapadu obično skuplji od onih u BiH. Uz to, model poput Golfa se nudi i u puno skupljim varijantama. Primjer su hibridne verzije gdje najjeftinija verzija Golf GTE u Njemačkoj košta 41.667,40 euro.

Znači Bosanac statistički za kupovinu novog Golfa radi 42 mjeseca, Islanđani s najvećom zaradom samo pet, a Norvežanin šest. Stanovnik Velike Britanije za svoj kompakt mora raditi oko sedam mjeseci, a u Njemačkoj mu treba samo 9 mjesečnih plaća da postane vlasnikom novog Golfa.

automobili.ba

Back to top button