(VIDEO) Kako su Bošnjaci glasali za Grujičića: Niko mu nije dobrovoljno dao glas

Iako živimo u demokratskom društvu, gdje svako ima pravo i treba da glasa za koga god želi, Srebrenica je ipak drugačija

Sedmicu na izmaku obilježio je skandal bez presedana u Srebrenici. Zbog navodnih izbornih malverzacija predsjednik Opštinskog odbora SDP Srebrenica Bego Bektić, kandidat te stranke za odbornika u Srebrenici Enver Hamzić i njihov aktivista Muamer Sandžić uhapšeni su u Srebrenici, ali i odmah sutradan pušteni na slobodu. Osumnjičeni su da su krali identitet bh. džavljana koje su, potom, prijavili u Srbiji, a kako bi obezbijedili glasove za Mladena Grujičića i srebrenički SDP. Trojka je i prevarama građana u naselju Sućeska obezbijedila određen broj glasova za Grujičića.

Petnaest kilometara od Srebrenice, nalazi se Sućeska, najveća mjesna zajednica u ovoj općini. Broji 33 sela. Rijetko je naseljena, ali u potpunosti bošnjačkim stanovništvom. Ipak, na proteklim izborima Mladen Grujičić je u Sućesci osvojio 19 glasova, dok su srpske stranke osvojile četiri glasa. To znači da su za Grujičića glasali Bošnjaci u Sućesci, a za te glasove je lobirao predsjednik SDP-a Bego Bektić.

– Ovo je dobar narod, ali mi imamo malo nepismenog stanovništva koje je prevareno ovog puta. Niko nije dobrovoljno glasao za Grujičića da bude načelnik nego su ljudi prevareni. Ovdje narod može biti prevaren, ne može biti kupljen. Sumnjam da je njima neko dao neke pare, nego mislim da su ti aktivisti odradili posao, da su ih uveli unutra da im pomognu da glasaju i da su iskoristili priliku da glasaju za Grujičića ili napravili nevažeći listić, kaže Salko Tursunović, mještanin MZ Sućeska.

Iako živimo u demokratskom društvu, gdje svako ima pravo i treba da glasa za koga god želi, Srebrenica je ipak drugačija. Tu se desio genocid i glas za one koji ga negiraju smatra se izdajom, mišljenje je mještana.

– Mi Sućešćani smo jedan poseban narod koji voli Srebrenicu, voli svoj kraj, volimo Sućesku to se dokazalo i u toku rata, Sućeska nije pala nikad. Ovaj narod ne zna da izda, mi nismo takvi da bi izdali, rekao nam je Salko Tursunović, mještanin MZ Sućeska.

Oko 350 stanovnika koji ovdje borave konstantno, žive od poljoprivrede. Senad Hasanović među prvim je povratnicima u Sućesku. Kaže da mu je važno ko je načelnik, ali još važnije da ga predstavlja na pravi način.

– Bitno je ko je na vlasti, ko će raditi za interes građana, za ostanak omladine ovdje, a ko god bude načelnik ako ne bude radio na ostanku omladine, nema ovdje života, kaže Hasanović.

On ne želi komentarisati slučaj izbornih malverzacija u režiji lokalnog SDP-a, jer je i sam Bego Bektić iz ovog naselja.

Šta kažu drugi mještani ove mjesne zajednice o izbornim malverzacijama pogledajte u prilogu našeg Vahidina Mujagića.

(Oslobodjenje.ba)

Back to top button