Upozorenje zbog jakog vjetra: Pazite gdje parkirate i šta ostavljate na balkonu

Stanovništvu je upućen apel da na balkonima svojih stambenih objekata i drugim otvorenim prostorima ne ostavljaju predmete koji bi mogli ugroziti sigurnost prolaznika

Snažan vjetar u našoj zemlji

FOTO: ILUSTRACIJA / AGENCIJE

Kantonalna uprava civlilne zaštite upozorila je pravna i fizička lica na području Kantona Sarajevo da odmah, u skladu sa nadležnostima i obavezama, preduzmu neophodne mjere zaštite i spašavanja od jakog vjetra na koji je za danas upozorio Federalni hidrometeorološki zavod.

Posebno se apelira na pravna lica koja izvode radove na građevinskim objektima, da ne ostavljaju predmete koji bi (uslijed jakog vjetra) mogli pasti s krovova objekata, građevinskih skela i time ugroziti sigurnost prolaznika.

Stanovništvu je upućen apel da na balkonima svojih stambenih objekata i drugim otvorenim prostorima ne ostavljaju predmete koji bi mogli (usljed vjetra) ugroziti sigurnost prolaznika te da ne parkiraju vozila u blizini velikih stabala.

– Općinske službe civilne zaštite trebaju u pripravnost staviti svoje snage zaštite i spašavanja, da bi bile spremne reagirati na najavljene jake udare vjetra na području tih općina, u skladu sa nadležnostima i obavezama po planovima zaštite i spašavanja – saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je, za ponedjeljak za vremenski interval od 12 sati do 24 sata za područje većeg dijela Bosne i Hercegovine, narandžasto upozorenje na olujni vjetar (jug) čiji će udari biti između 60 i 80 km/h, lokalno oko/iznad 90 km/h.

G. M. / Fena

Back to top button