Danas se treslo 60 puta jače od juče: Ponovio se scenario iz Banjaluke 1969., i tada se sutradan dogodio puno strašniji udar!

Kao što je u Petrinji uslijedio novi strašni udar, tako je i Banjaluku narednog dana pogodio glavni udar od 6.6 prema Richteru – pojašnjava hrvatska seizmologinja Iva Dasović

– Ovaj potres je bio ugrubo oko 60 puta jači nego potres koji je pogodio Petrinju u ponedjeljak ujutro.To je snažan potres koji je izazvao goleme materijalne štete, a nažalost, vidimo već i da je odnio ljudsku žrtvu te ima ozljeđenih – rekla je u razgovoru za Jutarnji list seizmologinja dr. Iva Dasović o potresu magnitude 6.2 prema Richteru koji je danas u 12 sati i 19 minuta pogodio područje oko Petrinje.

PUBLICITÉ

No današnji zemljotres, koji se osjetio diljem Hrvatske, zatresao je i dobar dio regiona i već sada je jasno da je jedan od najjačih koji se dogodio na ovim prostorima, a prema riječima seizmologinje Dasović po mnogo čemu nalikuje zemljotresu koji je dogodio u Banjaluci prije 51 godinu.

Sličan scenarij kao u Banjaluci 1969.

– Petrinjski potresi dogodili su se na rasjednom sustavu koji od Jastrebarskog preko Pokupskog nastavlja dalje prema Banjaluci
Zanimljivo je da postoji sličnost između današnjeg potresa magnitude 6.2 prema Richteru i potresa magnitude 6.6 prema Richteru koji je pogodio Banjaluku 27. listopada 1969. godine.
Naime, uoči ta dva razorna potresa prethodila su jaka pomicanja tla dan ranije. Tako je Petrinju jučer ujutro pogodio potres 5.0 prema Richteru, a Banjaluku 26. listopada 1969. godine 16 i 35 potres magnitude 6.0 prema Richteru – pojašnjava Dasović.

A onda je uslijedio novi, jači udar narednig dana…

– Kao što je u Petrinji uslijedio novi strašni udar, tako je i Banjaluku 27. listopada u 9 sati i 15 minuta pogodio glavni udar od 6.6 prema Richteru. Tada je 15 osoba izgubilo život, a oko 1100 ozlijeđeno. Banja Luku su nakon glavnog potresa 27. listopada pogodila još dva jaka, ali ipak ne tako razorna potresa. Slično je i Petrinju danas poslije podne pogodilo nekoliko naknadnih potresa od oko 4.0 prema Richteru – navodi seizmologinja dr. Iva Dasović.

(DEPO PORTAL/ad)

Back to top button