Vlast u RS-u traži firmu koja će izmjestiti crkvu iz dvorišta nane Fate Orlović

Vlada Republike Srpske raspisala je tender za izbor firme koja će ukloniti crkvu iz dvorišta nane Fate Orlović u Konjević Polju, čime će biti ispoštvana presuda Evropskog suda za ljudska prava iz 2019. godine.

Evropski sud za ljudska prava 1. oktobra 2019. donio je konačnu presudu kojom se nalaže da BiH mora izvršiti odluke za uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju.

Međutim, crkva do danas nije uklonjena, a pravni zastupnik nane Fate Orlović Rusmir Karkin za Klix.ba je kazao da je Vladi Republike Srpske 8. decembra prošle godine poslao posljednje pismo s upitom dokle se došlo sa postupkom, a zvaničan odgovor još nije dobio.

Međutim, prema neformalnim informacijama s kojima raspolaže, Vlada Republike Srpske raspisala je tender za odabir izvođača radova za uklanjanje crkve.

“Prema neformalnoj informaciji za ovaj tender je predviđen iznos od 70.000 KM za izvođenje radova”, kazao nam je Karkin.

S ovim informacijama raspolažu i u Opštini Bratunac na čijem bi se prostoru trebala i izmjestiti crkva.

Također, Republika Srpska izvršila je isplate nastalih troškova svim osobama koje se kao podnosioci tužbe pominju u presudi Evropskog suda za ljudska prava.

Ova vijest budi nadu i kod nane Fate Orlović u smislu da će crkva uskoro biti izmještena iz njenog dvorišta.

“Jedva čekam da se to desi, a taj dan dočekujem kod kćerke u Srebreniku jer mi je zdravlje narušeno. Hvala mom advokatu što se brine za cijeli ovaj postupak, a trenutak uklanjanja crkve iz mog dvorišta bit će jedan od najljepših. Nadam se da ćemo u ovoj godini svi skupa rahat popiti kafu u mom dvorištu”, rekla nam je nana Fata.

Vrijedi podsjetiti da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija u januaru ove godine izjavio da će uklanjanje crkve iz dvorišta nane Fate Orlović biti nastavljeno na proljeće.

S druge strane, sudija Evropskog suda za ljudska prava Faris Vehabović ranije je u razgovoru za Klix.ba upozorio da bi zbog neispunjavanja presude naša zemlja mogla pretrpjeti neke od sankcija, a među njima je i ona o suspenziji BiH iz članstva u Vijeću Evrope.

Klix.ba

Back to top button