Dodik i Bakir se dogovorili da idu zajedno u Srebrenici

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić, predstavnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Srebrenici Radomir Pavlović i odbornici inicijative Moja adresa Srebrenica u utorak, 13. aprila, u Srebrenici potpisali su koalicioni sporazum o formiranju lokalne vlasti.To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrđeno iz inicijative ‘Moja adresa Srebrenica’.

Zulfo Salihović, predsjednik kluba odbornika Moja adresa Srebrenica kaže kako se koalicionim sporazumom dva politička bloka ‘obavezuju na zajednički rad i saradnju u Skupštini opštine Srebrenica’.

“Sporazumom su definisane raspodjele pozicija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Sastavni dio sporazuma je i Aneks koji je pripremljen i kojeg će potpisati predsjednik stranke SDA Bakir Izetbegović i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. Aneks se odnosi na osiguranje dodatnih finansijskih sredstava koja će biti namijenjena za ekonomski oporavak Srebrenice”, kazao je Salihović.

Sjednica Skupštine opštine Srebrenica je zakazana sa srijedu, 14.april. Na sjednici bi trebao biti imenovan zamjenik načelnika opštine, predsjednik Skupštine i načelnici odjeljenja Opštinske uprave Srebrenica.

Predstavnici srebreničkih Bošnjaka su prihvatili šest mandata koje su osvojili na izborima u Srebrenici, 21. februara, iako su bojkotovali ponovljene izbore.

Ovo je dogovoreno na sastanku najviših državnih i političkih predstavnika Bošnjaka i rukovodstva Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) na čelu s reisu-l-ulemom Huseinom Kavazovićem koji je održan 4. marta u Sarajevu, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa Mustafa Prljača, savjetnik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH.

Sa liste Moja adresa Srebrenica, koju čine Stranka demokratske akcije (SDA), Stranka za BiH (SBiH), Savez za bolju budućnosti, Pokret demokratske akcije izabrano je pet odbornika, a s liste Demokratske fronte (DF)-Građanskog saveza izabran je jedan odbornik.

Skupštinu opštine Srebrenica čini 21 odbornik. Bošnjaci imaju šest mandata, a Srbi 15 mandata.

(BN/RSE)