Biden pozvao Netanyahua da odmah smanji napetosti u Gazi

Američki predsjednik Joe Biden zatražio je od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da odmah deeskalira napetosti u sukobu s Gazom prema prekidu vatre, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Četvrti telefonski razgovor dvojice čelnika u tjedan dana uslijedio je nakon što je Netanyahu izjavio da ne može odrediti vremenski okvir za završetak sukoba koji traje više od tjedan dana.

Biden je suočen sa sve većim pritiskom, čak i od kolega demokrata, da preuzme aktivniju i više javnu ulogu u nastojanjima da se dogovori prekid vatre.

“Dvojica čelnika vodila su detaljan razgovor o događajima u Gazi, izraelskom napretku u slabljenju Hamasa i drugih terorističkih elemenata i tekućim diplomatskim nastojanjima regionalnih vlada i Sjedinjenih Država”, kazala je glasnogovornica Jean-Pierre novinarima.

“Predsjednik je premijeru kazao da danas očekuje značajnu deeskalaciju u smjeru prekida vatre”, dodala je. Razgovor se dogodio prije nego što je Biden napustio Washington i otputovao u Connecticut.

U sukobima Izraela i Hamasa u deset dana poginulo je 219 Palestinaca i 12 Izraelaca.

(Vijesti.ba / Hina)

Back to top button