Nana Fata nakon rušenja crkve: Danas mi je najteže, ali je moja avlija konačno oslobođena

Nana Fata konačno je dočekala pravdu (Foto: A. K./Klix.ba)
Nana Fata Orlović nakon dvije decenije konačno je dočekala da bespravno izgrađena crkva u njenom dorištu u Konjević Polju bude srušena. Ovaj čin ju je emotivno uzdrmao, a kako kaže osjećanja su danas pomiješana.

Gosti iz svih dijelova Bosne i Hercegovine od jutros dolaze u dvorište porodične kuće nane Fate Orlović u Konjević Polju nadomak Bratunca, kako bi posmatrali rušenje crkve koja je bespravno izgrađena u periodu ratnih razaranja.

Zvanično rušenje crkve počelo je rano jutros, nešto prije sedam sati, a pripremni radovi za taj čin uslijedili su jučer kada je izvršeno otpajanje vjerskog objekta sa sistema električne energije. Prvi potezi bagera koji je rušio crkvu emotivno su uzdrmali nanu Fatu, zbog čega su intervenisali i ljekari.

Nakon poboljšanja zdravstvenog stanja, nana je jedino u stanju bila nijemo posmatrati mašine na terenu, a u kratkom susretu sa novinarima je kazala da su joj danas osjećanja pomiješana.

“Hvala Bogu, dočekasmo da se izvrši sve. Danas mi je najteže jer mi nije drago, ne volim, ali moram. Svako svoje traži pa tako i ja. Moja avlija je konačno oslobođena. Ja njima nisam ništa učinila, niti činim. Neka je nose u svoje jer ne bi je niko trpio u svojoj avliji pa ne mogu ni ja”, kazala je nana Fata.

Nana Fata sa kćerkama (Foto: A. K./Klix.ba)
Nana Fata sa kćerkama (Foto: A. K./Klix.ba)
Za uklanjanje crkve nana se borila 20 godina, a danas kada je konačno to dočekala ističe da je kroz život pretrpjela brojne nedaće. One su je, kako ističe mnogo iscrpile, međutim i pored svega toga, ove subote joj je ipak najteže.

Veliku podršku tokom svih ovih godina nana je imala u svoje sedmero djece, među kojima su i kćerke Hurija Karić i Zlatka Bašić, a koje su ponosne na svoju majku.

“Bile smo joj potpora u cijeloj borbi i izuzetno nam je drago da je pravdu konačno dočekala. Sve ovo nas je koštalo zdravlja i života, ali hvala Allahu da je konačno dočekala”, navela je Hurija.

Inače, sudbina je tako htjela da i Zlatka Bašić prisustvuje uklanjanju crkve, s obzirom na to da je prije dva dana stigla iz Sjedinjenih Američkih Država gdje živi dugi niz godina.

“Hvala Allahu što se ovako desilo, a hvala i čitavoj BiH, dijaspori i bilo kojem čovjeku koji je naišao mojoj majci i pitao je kako je. Na zemljištu gdje je bila crkva planiramo posaditi cvijeće i gledati pravo, jer njoj tu mjesto nikada nije bilo”, dodala je Bašić.

Rušenje crkve danas je zdušno posmatrao i nanin komšija Mustafa Muminović. Kako nam kaže, u prvim trenucima nije mogao vjerovati u priču da se crkva zaista ruši.

“Svu stoku sam ostavio kako bih došao i svojim očima se uvjerio da se ovo zaista događa. Samo Bog zna koliko mi je drago zbog ovoga, a mislim da je drago i čestitim Srbima. U Konjević Polju imaju stotine duluma srpske zemlje, na bilo kojem drugom mjestu su mogli napraviti crkvu, ali ona je ovdje namjerno izgrađena i krajnje je vrijeme bilo da pravda bude zadovoljena”, ističe Muminović.

Mustafa Muminović (Foto: A. K./Klix.ba)
Mustafa Muminović (Foto: A. K./Klix.ba)
Samir Krilašević koji radi kao imam u džematu Ravne u Kamenici rođen je nakon rata u Bosni i Hercegovini. Član je povratničke porodice, od koje je čuo za sve ono što se dešavalo u periodu od 1992. do 1995. godine, pa tako i za slučaj nane Fate Orlović. Danas ističe da mu je drago što je imao priliku prisustvovati činu rušenja crkve.

“Svojim očima gledam pravdu koja se, hvala Bogu realizuje. Drago mi je zbog nane Fate koja je to dočekala, nakon toliko godina. Ovo je pouka svima da treba ustrajati na nečemu što je pravda. Allah dž.š. uvijek će je dati i treba težiti samo ka njoj”, kazao nam je Krilašević.

Samir Krilašević (Foto: A. K./Klix.ba)
Samir Krilašević (Foto: A. K./Klix.ba)
Rušenjem crkve konačno je izvršena presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, a kojom je 1. oktobra 2019. vlastima naše zemlje naloženo uklanjanje nelegalno izgrađenog objekta.

“Nakon 22 godine, koliko traje pravna borba porodice Orlović, pravda je konačno zadovoljena. Oduvijek sam znao da će doći do izvršenja presude, ali nismo mogli vjerovati da će to toliko dugo trajati”, kazao je pravni zastupnik porodice Orlović Rusmir Karkin.

Rusmir Karkin (Foto: A. K./Klix.ba)
Rusmir Karkin (Foto: A. K./Klix.ba)
Za njega je ovaj predmet bio izuzetno kompleksan, težak, veoma dug i neizvjestan, u smislu kada se on vodio pred domaćim sudovima.

“Skepsa je postojala, a rahmetli otac, koji je nosilac kompletnog posla, mi je uvijek govorio da nema povjerenja da će doći do zadovoljenja pravde odlukama bh. sudova. Na kraju se to i obistinilo, a nakon što je nana Fata isrcpila sva redovna i vanredna pravna sredstva u BiH, stekli smo mogućnost ustajanja sa pravnom apelaciom, odnosno zahtjevom prema Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu”, nastavio je Karkin.

Rušenje crkve nastupilo je iznenadno, a Karkin navodi da su se nadležni iz Republike Srpske za ovaj korak vjerovatno odlučili zbog sramote jer predugo sve traje, ali i pritisnuti činjenicom da je Tužilaštvo BiH prije nešto više od mjesec dana otvorilo istragu koja ima za cilj utvrđivanje odgovornosti svih ljudi koji su trebali biti uključeni u proces uklanjanja objekata.

Prvobitna zamisao vlasti iz Republike Srpske bila je takva da se crkva u komadu izmjesti na drugu lokaciju u Bratuncu, međutim, od toga se najvjerovatnije odustalo zbog činjenice da je objekt izgrađen od čvrstog materijala te ga shodno građevinskim mogućnostima u cijelosti nije bilo mogući premjestiti.

S obzirom na to da je crkva u konačnici u potpunosti srušena, sada slijedi uklanjanje ostataka građevinskog materijala. Svi radovi bi trebali biti završeni danas, eventualno sutra, a oni se izvode pod budnim okom policijskih službenika iz Republike Srpske.

Klix.ba

Back to top button