Objavljena dosad najveća studija o učinkovitosti Pfizera: Evo rezultata

Dosad najveće istraživanje učinkovitosti cjepiva Pfizer/BioNTec protiv koronavirusa na općoj populaciji pokazalo je u četvrtak da je cjepivo pružilo zaštitu veću od 95 posto, a istodobno je pokazalo da ta zaštita značajno pada ako se osoba cijepi samo jednom, umjesto preporučene dvije doze.

Autori istraživanja iz izraelske nacionalne kampanje cijepljenja rekli su da je pružilo dokaze iz stvarnog života da bi pandemija mogla biti okončana brzim, globalnim programima cijepljenja.

Analiza javnozdravstvenih podataka iz Izraela – jedne od zemalja s najvećim udjelom potpuno cijepljenih odraslih osoba – pokazala je da je cjepivo izuzetno učinkovito zaštitilo i starije osobe u vrijeme kada je dominirala zaraznija engleska varijanta, prema rezultatima objavljenima u medicinskom časopisu Lancet.

Do početka aprila gotovo 5 miliona ljudi u Izraelu primilo je dvije doze Pfizer / BioNTech cjepiva što je više od 70 posto stanovništva, prenosi Hina,piše Oslobodjenje

ZAŠTITA MANJA SAMO S JEDNOM DOZOM
Studija je pokazala da dvije doze pružaju 95,3 posto zaštite od infekcije i 96,7 zaštite od smrti sedam dana nakon druge doze. Nakon 14 dana ta se zaštita povećala na 96,5 posto, odnosno 98 posto.

SvjetloDunjaluka

Back to top button