LIJEPA VIJEST Evropska unija BiH stavila na listu sigurnih zemalja

Odluka stupa na snagu krajem sedmice

Građani BiH će moći u zemlje EU, uključujući i one koji nisu vakcinirani

FOTO: ILUSTRACIJA

Ambasadori država članica Evropske unije odobrili su listu i sastavile novi spisak potencijalnih sigurnih zemalja za Covid-19, među kojima su Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo.

Ova odluka stupa na snagu do kraja tekuće sedmice, što znači da građani ovih zemalja, uključujući i one koji nisu vakcinirani, moći da putuju u zemlje članice EU.

Stalni predstavnici država članica Evropske unije na sastanku u srijedu su, 30. juna, razmatrali najnoviji prijedlog liste, gdje se, osim zapadnobalkanskih država, nalaze i Kanada, Moldavija, Armenija, Azerbejdžan, Jordan, Saudijska Arabija, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Svake dvije sedmice, Evropska unija ažurira liste u skladu s epidemiološkom situacijom u svakoj državi pojedinačno.

Na prethodnom sastanku koji je održan 18. juna, Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija su se našle na listi sigurnih država.

EU je u maju usvojila takozvanu “hitnu kočnicu” po kojoj može hitno da se ponovo aktivira zabrana putovanja za određene države ako dođe do rapidnog pogoršanja epidemiološke situacije.

U zemlji se mora zabilježiti maksimum 75 pozitivnih slučajeva zaraženih koronavirusom na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana da bi se dobio status sigurne države.

Avaz.ba

Back to top button