Izetbegović: Inzkov zakon ne može biti povučen, nije prvi put da iz RS-a zadaju neki uslov pa ga povuku

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, govoreći za BHT1 o tome da iz Republike Srpske kao uslov za prekid blokade rada institucija Bosne i Hercegovine postavljaju povlačenje Inzkovog Zakona o zabrani negiranja genocida, rekao je kako se to ne može desiti.

To neće biti prvi put da iz Republike Srpske zadaju neki uslov pa od njega odustanu, smatra on.

– To je bila prva, pomalo i emotivna reakcija, kao što rekoh, da se malo pokažu zubi, mišići, da se malo nagovijeste neke teške krize, da se isprobaju reakcije, da se isproba reakcija međunarodne zajednice, OHR-a, da se vidi naša reakcija i, zavisno od toga svega, bit će i ponašanje druge i treće strane u Bosni i Hercegovini – smatra Izetbegović.

Na konstataciju novinara kako se ne bi reklo da se radi o emocijama već o jednom ozbiljnom strateškom planu, kada je u pitanju zajedničko djelovanje Banjaluke i Beograda, Izetbegović odgovara da “smo prihvatili specijalne odnose Srbije i RS-a”.

– Mislim da moramo imati izvjestan ventil za situaciju u kojoj, kao što kažu, ogroman broj Srba u Bosni i Hercegovini, bliži im je Beograd i Srbija od same njihove domovine čiji su građani. Dakle, ne bi smjeli ići na to da mi tu nešto ne dopuštamo, prekidamo neke kulturološke, emotivne veze koje, očigledno, postoje, s tim da ne smijeno dopustiti diskriminaciju. Ne mogu natjerati male katolike i muslimane da pravoslavni sveštenici dođu i osveštavaju, da škola ima dan slave ili institucija u RS-u da ima dan pravoslavne slave. Ne mogu tjerati tu djecu koja nisu Srbi da slave dan svesrpstva ili već kako su ga nazvali. Ne smije biti diskriminacije – navodi on.

Izetbegović smatra da, jednostavno, treba naći način “da svako afirmira i izživljava vlastitu kulturu” i da živi i da se povezuje unutar bivše zajednice Jugoslavije, ali da tu ne bude na račun druge treće strane.

– To je, naravno, majstorluk uraditi. U ovome času, faktički, imamo jedan aparthejd u RS-u, gdje oni smatraju da je to zaista Republika Srpska, samo srpska i samo će Srbi dobiti posao u institucijama RS-a jer je sasvim normalno da se slavi taj dan, kad su odlučili 92. da se raziđu s drugima i da ti drugi zajedno s njima slave taj dan – ima da ga slave – i tako, mislim. Moraće se odučiti od toga, to je necivilizacijsko ponašanje, ne pripada 21. vijeku i oni to znaju. Dakle, iznaći model u kojem će sve to što žele prakticirati, povezivati se sa Srbijom na svaki način, ali da to ne bude nauštrb suvereniteta ove zemlje i naušrtb dostojanstva i ravnopravnosti drugih naroda i građana koji žive u Bosni i Hercegovini – kaže Bakir Izetbegović.

Govoreći o optužnicama sa kojima se susreću državljani Bosne i Hercegovione koji prelaze granicu Srbije i kako to zaustaviti, on kaže:

– Imamo mi tu potpisan sporazum i po njemu treba raditi. I naše tužilaštvo, bosanskohercegovačko, nije ovo smjelo dopustiti. Dakle, predmet gospodina Vranja je zaključen prije dvije godine, a tome su trebali obavijestiti vlasti, odnosno tužilaštvo u Srbiji i insistirati na tome da se čovjek pusti. Trebalo se pridružiti našem Ministarstvu pravde, insistirati na tome, boriti se za našeg čovjeka. Međutim, to nije tako i teško je u zemlji unutar koje će političari ili ljudi u tužilaštvu i sistemu, priskočiti Srbiji ili Hrvatskoj u odnosu na vlastite građane, teško je postići ono o čemu pričamo – smatra Izetbegović.

On konstatuje da tu postoji problem, ali se može “jer nije svejedno Vučiću šta o njemu misli Evropa, šta o njemu misli Turska i gospodin Erdoan, šta misle muslimani u zemljama sa kojima on želi dobre odnose, dakle, svijet, i trebao bi da odustane”.

– Malo nam da vakcina, malo nam štiti ratne zločince koji pobjegnu u Srbiju, malo dopusti da budu hapšeni branioci Bosne i Hercegovine – ne bi to trebao da radi. Jer, dug Srbije u odnosu na Bosnu i Hercegovinu je strahovit – kazao je, između ostalog, u razgovoru za BHRT predsjedavajući Doma naroda Parlementarne Skupštine BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

FAKTOR

Back to top button