HEROJ IZ PODRINJA PREMINUO NA DAN KADA JE PRIJE 30 GODINA U GLOGOVOJ STRIJELJAN NJEGOV OTAC

Heroj iz Glogove kod Bratunca Fahrudin Omerović Bulja preminuo je jučer, na dan kada su prije 30 godina u blizini mjesne džamije u Glogovoj strijeljani njegov otac Selmo Omerović i amidžić Mirzet Omerović.

Omerović je bio pripadnik Samostalnog brdskog bataljona Glogova 28. divizije Armije RBiH na čijem čelu je bio Ejub Golić, ubijen u genocidu u Srebrenici.

Fahrudin Omerović u dokumentarnom filmu “Glogova neispričana priča” Avde Huseinovića govorio je o oslobađanju Glogove te proboju iz Srebrenice prema Tuzli u julu 1995. godine.

Veliki čovjek, veliki heroj, jedan od onih istinskih šutljivih heroja. Na području srednjeg Podrinja učestvovao je u brojnim velikim bitkama, a posebno je izdvajao oslobađanje svoje Glogove u decembru 1992. i put smrti srebreničke kolone. Uvijek ću pamtiti detalj kad priča o čovjeku koji ga je vodio i dizao kad bi iznemogao u probijanju kolone. Na kraju mu se taj čovjek pred proboj izgubio, nikad nije saznao ko je. Dostojanstveno je podnosio tešku porodičnu žrtvu, vratio se u svoju Glogovu. Iako je živio u manjem bh. entitetu, ponosno bez ikakvih ustezanja evocirao je uspomene na dane borbe za opstanak – kazao je za Faktor Avdo Huseinović.

U mjestu Glogova 9. maja 1992. godine, kada se obilježava Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, izvršena je prva velika egzekucija Bošnjaka u Bosni, što je pred Tribunalom u Hagu priznao i ratni zločinac Miroslav Deronjić. Tada su srpski vojnici pred mjesnom džamijom strijeljali 68 bošnjačkih civila.

Hayat.ba

mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f