Baždarević za Avaz.ba: Situacija sa Spahićem je komplikovana

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine će krajem ovog mjeseca, tačnije 28. marta odigrati prijateljski susret u Elbasanu protiv Albanije.

Selektor naše reprezentacije Mehmed Baždarević je za Avaz.ba kazao kako je Albanija idealan protivnik pred nastavak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Prava provjera

– Zašto baš Albanija. Pa oni su bili učesnici proteklog Evropskog prvenstva, a za nas je svaka utakmica izuzetno važna. Ne smijemo da zaboravimo da su to utakmice u kojima  možemo probati nešto novo, vidjeti neke igrače koji nemaju dovoljno mjesta za igru u reprezentaciji – rekao je Baždarević na početku razgovora.

Popularni Meša dalje je istakao kako je bilo teško dobiti utakmicu u terminu koji nije predviđen za prijateljske.

– Imali smo drugih opcija, Savez je na tome radio, kao i ja, ali mislim da je od ponuđenih reprezentacija koje smo imali na stolu Albanija najbolji izbor. Oni su odlična ekipa, koja je igrala na posljednjem Evropskom prvenstvu i to može biti prava provjera pred nastavak kvalifikacija – istakao je Baždarević.

Oslabljeni protiv Gibraltara

Naredni meč u sklopu kvalifikacija igramo protiv Gibraltara 25. marta, a u tom meču bit ćemo oslabljeni neigranjem Edina Džeke, Senada Lulića, Mate Jajala i Ognjena Vranješa, koji zbog suspenzije nemaju pravo nastupa.

– I bez njih igrat ćemo sa najboljim koje imamo u ovom momentu. Radi se o protivniku koji je autsajder, ali svi znamo da ne smije biti neozbiljnosti. Tri boda su nam neophodna i to nam je cilj. Ko će zamijeniti sve koje ste nabrojali, to ćemo vidjeti naredne nedjelje. Vjerovatno ćemo staviti spisak sa tri ili četiri igrača više, jer do same utakmice ima više od 15 dana. Upravo zbog toga će u utakmici protiv Albanije dobiti šansu oni momci koji ne bi igrali u kvalifikacionim – rekao je Baždarević.

Upitan da prokomentariše cijelu situaciju o Emiru Spahiću, koji još uvijek nije pronašao novi klub, selektor je kratko odgovorio:

“Sa Emirom ću prvo razgovarati, pa će se sve znati nakon toga. Sigurno je da je teško za nas da izgubimo takvog igrača, ali njegova situacija je dosta komplikovana”.

Pjanić i Cimirot u dobroj formi

Za kraj je Baždarević kazao kako ga raduje forma bh. reprezentativaca

– Jako je važno da igraju, postižu golove, ali ima i loših strana. Spahić još nije pronašao klub, Bičakčić i Zukanović nisu tako standardni. Raduje me dobra forma Miralema Pjanića, Edina Džeke, Gojka Cimirota. Uglavnom u naredne dvije utakmice imamo dva različita cilja, u prvoj je osvojiti tri boda sa profesionalnom igrom, a poslije toga sa Albanijom pokušati i neke druge stvari koje želimo vidjeti u budućnosti – zaključio je Baždarević.

Autor: A. TIRO

Back to top button