Za nestalim dječakom traga više od 300 ljudi

Za nestalim dječakom traga više od 300 ljudi

FUCZ (Brojne ekipe u selu Lipovice kod Lopara)

Desetogodišnji Konstantin Stijepić iz Lipovica kod Lopara, koji je nestao u utorak u poslijepodnevnim satima, još nije pronađen, iako za njim traga više od 300 ljudi, pripadnika policije, DGS-a, Civilne zaštite, vatrogasci, lovci i mještani okolnih loparskih sela.

konstantin-stijepic

Nestali Konstantin Stijepić

Apel građanima

Aleksandra Simojlović, portparol CJB Bijeljina, kaže da je vjerovatno riječ o najvećoj potrazi organiziranoj u posljednjih deset godina na području Semberije i Majevice. Na terenu su 120 pripadnika CJB Bijeljina, pripadnici Jedinice za podršku Zvornik, službenici Civilne zaštite Distrikta Brčko,  Federalne civilne zaštite BiH, lovci te veći broj mještana susjednih sela i općina.

– S obzirom na to da je u pitanju dječak koji boluje od autizma, molimo građane da nam pomognu oko njegovog pronalaženja, jer postoji mogućnost da se sakrio u neki objekt – kažu pripadnici CZ.

Oko kuće Stijepića ekipa “Avaza” zatekla je veliki broj ljudi, jedni se vraćaju iz šume i s okolnih brežuljaka, drugi odlaze u potragu.

Miodrag Rakić iz Lopara i Aleksandar Bešević iz Novog Sada, članovi Kluba terenaca četverotočkaša “Enduro” Lopare, svojim vozilima su se uključili u potragu za nestalim dječakom. Njihova pomoć je dobrodošla jer ljudima koji su uključeni u potragu dostavljaju vodu i hranu.

kuca-stijepica

Vatrogasci ispred kuće porodice Stijepić

– Petnaestak članova Federalne uprave civilne zaštite uključilo se u akciju traženja dječaka. Doveli smo pse tragače, osigurali smo i dronove za pretragu terena. Imamo ekipu i za medicinsku podršku – kažu nam Pavica Galić, medicinar, i Emir Ćukas.

Medicinska podrška

Dvije ekipe Republičke uprave CZ RS donijele su termovizijske kamere. Pomoćnik direktora Dragan Kos kaže da ove kamere mogu odlično pokriti teren i uočiti dječaka ukoliko se nalazi u blizini.

potraga-djecak-3

Spasiocima se tokom dana nosile hrana i voda

Danilo Stojanović iz Lipovica kaže da je u srijedu kiša izbrisala eventualne tragove te da je teren izuzetno težak, raskvašen.

– Uključen sam od početka u potragu. Imamo problem s nepristupačnim i teško prohodnim terenom. Ipak, nadamo se da će dječak biti pronađen – ističe Stojanović.

Bio sa stadom ovaca

mitar-tojic

Tojić: Pokriveno područje

Mještanin Lipovica Mitar Tojić kaže da ni drugi dan potrage za dječakom nije dao nikakav rezultat.

– Danas (jučer, op. a.) je puno lakše, sunčano je i ne pada kiša. Jučer je padala jaka kiša, magla je prekrila cijelo područje, blato, voda na sve strane. Pokrili smo kompletno područje, Konstantin je u utorak oko 13 sati bio na oko 500 metara udaljenosti od kuće, sa stadom ovaca. Majka ga je vidjela kada se udaljio od kuće. Dok je ona izašla na jedan brežuljak, on se, vjerovatno, udaljio u drugom pravcu – kaže Tojić.

– See more at: http://www.avaz.ba/clanak/281062/za-nestalim-djecakom-traga-vise-od-300-ljudi#sthash.n0kbkasi.dpuf

Back to top button