Neka pravosuđe odgovori da li je bilo propusta kod revizije presude i ko je eventualno odgovoran

Neka pravosuđe odgovori da li je bilo propusta kod revizije presude i ko je eventualno odgovoran
Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Mujo Hadžiomerović ističe u razgovoru za Vijesti.ba da pitanje revizije presude protiv Srbije treba posmatrati kroz suštinu i formu. Forma se nije mogla zadovoljiti kada jedan član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kaže da navija za Srbiju kada ova država igra protiv BiH. S druge strane, mi suštinski dobro znamo šta nam se desilo u Srebrenici. Svima je jasno šta se u BiH dešavalo od 1992. do 1995. godine, upozorava on.

VIJESTI.BA: Kako komentarišete činjenicu da u Vijeću naroda RS nema saglasnosti o vetu Kluba Bošnjaka na skupštinske odluke o konstatovanju rezultata referenduma u RS-u, niti o drugim odukama u vezi s referendumom?

HADŽIOMEROVIĆ: Već duže vremena u zvaničnoj Banjaluci je zlouptreba prava. I prvi put kada smo na ove odluke i zaključak pokrenuli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, pokrenuli smo ga i na formu i na suštinu. Kada govorimo o formi, procedura nije ispoštovana, jer je NSRS objavila odluke u Službenom glasniku, prije nego što se Vijeće naroda izjasnilo s tim u vezi.

Suštinski, mi stojimo na tragu onoga što smo i ranije rekli – protivimo se antiustavnom i antidejtonskom političkom djelovanju. Na neki način imali smo podršku i razumijevanje Ustavnog suda RS kada je u pitanju prvobitna odluka, jer je konstatovano da nije ispoštovana poslovnička procedura NSRS, odnosno odluke su objavljene u Službenom glasniku, prije nego što smo mi dali svoje mišljenje. Suštinski se nisu osvrtalni, ali mi ostajemo pri ranijem stavu da je to antidejtonsko djelovanje.

VIJESTI.BA: Kakav rasplet u konačnici očekujete? 

HADŽIOMEROVIĆ: Sve dok se ne promijeni Poslovnik o radu Ustavnog suda RS koji je neustavan, a na šta već desetak godina ukazujemo, Klub Bošnjaka smatra da sve odluke koje ova institucija donosi nisu ustavne. Kao najveća pravna institucija u RS, Ustavni sud ovog entiteta umjesto da pokaže primjerom kako njeni akti treba da budu u skladu sa Ustavom, Ustavni sud ne čini ništa da promijeni Poslovnik.

S druge strane, političari u RS su ohrabreni intercijom i ovladali su postupcima da zloupotrebljavaju pravo, a onda su posegnuli i za zloupotrebom na državnom nivou. Naime, traže da trojica stranih sudija odu iz Ustavnog suda BiH. To je zaista neshvatljivo, a da prethodno u Ustavu BiH ne promijene član VI koji govori o načinu izbora sudija u Ustavni suda BiH.

Prema našoj logici, to su eksperti, a ne stranci. Dobro bi bilo kada bi trojica sudija iz vana došla u Ustavni sud RS, koji bi pomogli ovima koji ne žele da poštuju Ustav, odnosno da im pokažu kako se to radi.

VIJESTI.BA: Kažete da odluke Ustavnog suda RS smatrate neustavnim, sve dok je na snazi sadašnji Poslovnik o radu, ali i da je politika ovladala postupcima. Zašto se onda obraćate ovoj pravnosudnoj instituciji?

HADŽIOMEROVIĆ: Klub Bošnjaka je odgovoran, novac i platu koju primamo, zaista želimo zaraditi na pošten način. Bilo je i durgačijih razmišljanja, ali da bismo bili principijelni i doslijedni, te da bi imali uporište u onome na šta se često pozivamo, mi moramo imati kontinuitet, računajući na to da će međunarodna zajednica i svi arbitri koji prate rad i FBiH i RS jednog dana, uz tu silnu analitiku kojoj dajemo podlogu za takvo analiziranje, imati dovoljno argumentada da kažu neke stvari, da presijeku i da promijene neke stvari, kako u FBiH, tako i u RS.

Nažalost, već duže vremena konstatujemo da u četiri kantona gdje su Hrvati u većini, Srbi nisu konstitutivan narod. Sramotno je da se poslije toliko godina te stvari ne rješavaju. Dakle, ne može neko zahtijevati da pometemo neki ćošak, a da prethodno ne pometemo kompletnu prostoriju. Budimo uredni domaćini u BiH i uredimo stvari na cijelom prostoru ove države.

VIJESTI.BA: Saglasnost nije postignuta ni oko zaključaka u vezi sa revizijom presude Međunarodnog suda pravde u Hagu protiv Srbije. 

HADŽIOMEROVIĆ: Dvanaest zaključana NSRS u vezi sa revizijom presude vrve neusaglašenošću jedni između drugih. Zamislite, u jednom zaključku se od predstavnika RS traži da na državnom nivou ignorišu donošenje odluka, a u drugim tačkama traži se da se podrži evropski put. Pa kako je moguće ne glasati, a podržati EU put? Kako je moguće u jednom zaključku tražiti poštivanje slova Dejtonskog sporazuma, a u drugom zaključku tražiti da visoki predstavnika napusti BiH? Kako je moguće tražiti da strane sudije odu iz Ustavnog suda BiH, a da prethodno ne izmijenimo Ustav BiH, koji je definisao način izbora sudija u ovoj pravosudnoj instituciji?

VIJESTI.BA: Kako komentarišete činjenicu da je zahtjev za reviziju odbijen? 

HADŽIOMEROVIĆ: Ja reviziju presude gledam kroz suštinu i formu. Forma se nije mogla zadovoljiti kada jedan član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kaže da navija za Srbiju kada ova država igra protiv BiH. Za mene je BiH druga majka, ovo je moja država i ja je volim! Ne mogu raditi protiv nje. Zaista je nedopustivo i neshvatljivo takvo ponašanje Mladena Ivanića.

S druge strane, mi suštinski dobro znamo šta nam se desilo. Svima je jasno šta se u BiH dešavalo od 1992. do 1995. Dakle, nije nam dozvoljeno da dođemo do one istine. Istovremeno, ista vlast koja je pokrenula sporne zaključke u NSRS, ali i predstavnici RS u državnim institucijama non-stop negiraju prvobitnu presudu iz 2007. o onome šta se događalo i ko je odgovoran za nesprječavanje genocida. Neshvatljivo je da sve vrijeme donosite deklaracije i rezolucije, u kojima nema ni pomena o onome što se desilo.

VIJESTI.BA: Pominjete člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda. Kako vidite ulogu druga dva člana Predsjedništva BiH u ovom procesu? 

HADŽIOMEROVIĆ: Ovdje imamo nekoga ko želi da se stvar suštinski dovede do kraja odnosno da se prizna šta se to desilo u Srebrenici, a sa druge strane sve vrijeme imamo nekoga ko to negira. Neumoljiva politika Banjaluke stalno poručuje da se to nije desilo, a zauzvrat nam u procedurama nudi deklaracije i rezolucije o počinjenom genocdi u Jasenovcu i slično, a niti jednim pomenom ne želi priznati šta se desilo u Srebrenici.

Sve države svijeta koje su imale sličnu situaciju u BiH morale su proći kroz četiri faze – onaj ko je počinio zločin mora biti kažnjen, žrtva mora biti obeštećena, mora biti izgrađeno povjerenje, a ono se gradi kroz procese kroz koje mi prolazimo u RS, dakle nema povjerenja, a na kraju je pomirenje. Zaista, neko ne želi da se to desi na ovim prostorima. Svojim postupcima i radnjama to dokazuju, a meni je takvo ponašanje neprihvatljivo.

Vidite kako završavaju žrtve… Mnogi neće ni dočekati da dođu do ostataka svojih najmilijih, a pored toga, imaju negiranje vlasti u RS da se genocid uopšte desio. Mi ćemo insistirati na toj suštini! Što se tiče forme… Vidjeli smo kako zbog nje prolazimo. Svi bi da se sklone iza toga i izbjegnu istinu o tome šta se zapravo dešavalo na ovim prostorima.

VIJESTI.BA: Ipak, kada govorimo o formi, mnoštvo je otvorenih pitanja. Međunarodni sud pravde potvrdio je da Sakib Softić nema legitimitet agenta BiH. Ispostavilo se da je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović znao za tu činjenicu, te se, uprkos tome, krenulo u pokušaj revizije presude. Veliki dio javnosti smatra da upravo on treba snositi najveću odgovornost. Kako Vi to vidite?

HADŽIOMEROVIĆ: NDP podnio je krivične prijave Tužilaštvu BiH i vidjećemo šta će se na kraju svega toga desiti. Dakle, doćićemo do pravnog zaključka šta je i gdje je propust, ako ga je uopšte i bilo. No, suštinski, zašto se negira genocid i zašto se bježi od priznanja? Zašto toliko godina, pored mnoštva odluka Ustavnog suda BiH, moramo prolaziti kroz pitanja o jeziku? Koliko odluka Ustavnog suda BiH nije prihvaćeno i koliko ih se ne provodi?

Ne mogu shvatiti da politika u tolikoj mjeri pokušava ući u pravo. Pustimo pravu i pravnicima da rade svoj posao i da daju odgovore na određene stvari. Sud će dakle reći o svima da li su i šta prekršili, te da li su i u kojoj mjeri evenzualno krivi.

Razgovarala: Nevena Ćosić

(Vijesti.ba)

Back to top button