Historijski iskorak u odnosima između Saudijske Arabije i SAD

Historijski iskorak u odnosima između Saudijske Arabije i SAD
Zamjenik saudijskog prestolonasljednika, princ Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, sastao se sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u utorak u Washingtonu kako bi razgovarali o jačanju bilateralnih odnosa između dvije zemlje i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Nakon dobrodošlice Donalda Trumpa zamjeniku saudijskog prestolonasljednika, Saudijska Arabija tvrdi da je susret ove dvojice lidera “historijska prekretnica” u odnosima sa SAD-om.

Prema web-stranici www.bloomberg.com, viši savjetnik zamjenika saudijskog prestolonasljednika u saopćenju nakon sastanka u utorak kazao je da su “odnosi između dvije zemlje prošli kroz period razilaženja u mišljenjima”.

“Današnjim sastankom stvari su vraćene na pravi put i učinjen je značajan pomak u odnosima, kako na političkom, vojnom i sigurnosnom, tako i na ekonomskom planu.”

Savjetnik je, također, izrazio zahvalnost Trumpu za “veliko razumijevanje” američko-saudijskih odnosa i želju za obnavljanjem saveza nakon dubokih nesporazuma sa bivšim predsjednikom Barackom Obamom, koji je 2015. godine., potpisao nuklearni sporazum s Iranom.

Nova administracija vidi Saudijsku Arabiju “kao ključni dio Bliskog istoka i zemlju s kojom je važno imati pozitivan odnos – čak i ako u ukupnim odnosima postoje iritirajući segmenti.”, smatra Simon Henderson, analitičar u washingtonskom Institutu za bliskoistočnu politiku i direktor programa Zaljev i energetska politika, ovoga instituta. “To je potpuno suprotno odnosu sa Obaminom administracijom, tako da oni žele jasno naznačiti tu razliku.”

Princ Faisal bin Farhan Al Saud, savjetnik Mohammeda bin Salmana zamjenika saudijskog prestolonasljednika, opisao je Bin Salmanov sastanak sa Trumpom kao “historijski iskorak” u bilateralnim odnosima između Saudijske Arabije i SAD-a.

U intervjuu za Fox News u utorak navečer, Bin Farhan je također rekao da je ovaj sastanak pokazao da između dva lidera postoji odlična kompatibilnost na ličnom nivou.

Princ Faisal bin Farhan Al Saud je dodao da je razgovarano o mnogim važnim temama i da generalno postoji konsenzus o raznim pitanjima. Napomenuo je da je princ Mohamed bin Salman naglasio važnost strateških odnosa između Velike Britanije i Amerike, kao i potrebu da se nastavi taj odnos u pozitivnom smijeru i na produktivne načine.

Saudijci su kazali kako Trump i zamjenik prestolonasljednika “dijele iste stavove o težini iranskog ekspanzionističkom djelovanju u regiji.”

 

(Vijesti.ba / Saff.ba)

Back to top button