BiH treba Evropu, ali i Evropi u neophodnoj ekspanziji treba BiH

BiH treba Evropu, ali i Evropi u neophodnoj ekspanziji treba BiH
Samit premijera zemalja Zapadnog Balkana kao i nedavne posjete evropskih zvaničnika itakako su relaksirali odnose u regionu, a dobar su pokazatelj i za evropske integracije BiH. U ovom mometu BiH ima jako dobre šanse da postigne jako brz napredak ka Uniji. Treba li Evropska unija regionu ili je pak u ovom momentu Uniji potreban region?

Posjeta Federice Mogherini, Johanesa Hana, premijera zemalja Zapadnog Balkana. Ovo su samo neki od indikatora izvanrednog uspjeha koji je Bosna i Hercegovina ostvarila u posljednjih nekoliko mjeseci. I riječ izvanredno sve češće koriste evropski zvaničnici kada govore o našoj zemlji.  Analitičar Zlatko Hadžidedić smatra da je došao momenat koji moramo iskoristiti. A to je, kaže, nestabilnost Unije.

Zlatko Hadžidedić, analitičar evropskih integracija BiH: “BiH treba Evropu da bi se stabilizirala ali mislim da je i Evropi neophodno da bi preživjela sadašnji Brexit i sve destabilizacije unutar pojedinih zemalja, kao što je porast populizma u Francuskoj, Holandiji… Potrebno je jedanostavno da EU kao projekat nastavi da živi.”

Bosna i Hercegovina ne treba odustati od evropskih standarda. Čak i ukoliko se obistine prognoze o političkoj dezintegraciji pa čak i raspadu EU nakon Brexita.

Zlatko Hadžidedić, analitičar evropskih integracija BiH: “Njoj je neophodna ekspanzija pa onda u tom smislu i BiH dolazi u obzir. Ako su mogle Bugarska i Rumunija biti proglašene valjanim kandidatima za EU, može i BiH.”

Nedavno održani Samit, itetkako može dopriijeti evropskom putu zemlje. Naročito, smatra Žarko Papić, jer je doprinjeo poboljšanju odnosa u regionu. Naročito između BiH i Srbije.

Žarko Papić, politički analitičar: “Veoma je važno obezbijediti političku stabilnost u šta spada i uzajamno razumijevanje i dijalog Bošnjaka i Srba, ali i drugih. Mislim da ovog momenta to više dolazi, neću reći sa srbijanske strane, već od Vučićeve strane.”

Zlatko Hadžidedić, analitičar evropskih integracija BiH: “Mislim da je to jako dobra stvar u datoj situaciji. Obzirom da je predhodno došlo do velikog zaoštravanja odnosa u regiji i da sada i Samit može mnogo pomoći da se da se ti odnosi relaksiraju.”

Na koncu, bez obzira na sudbinu Evropske unije, BiH mora biti istrajna na svome putu i nastaviti usvajati evropske vrijednosti koje će u konačnici koristiti građanima. Naši sagovornici smatraju da je sada pravi momenat za velike korake i da bi vlasti u zemlji taj momenat morale prepoznati.

(Vijesti.ba)

Back to top button