OVO ZASTRAŠUJUĆE – TAJNO ORUŽJE RUSIJE: “SATANA” MOŽE S LICA ZEMLJE IZBRISATI FRANCUSKU U ROKU OD NEKOLIKO MINUTA

 

Ruska agencija Tass objavila je da je Ruska Federacija odgodila testiranje nove interkontinentalne rakete koja može nositi do sada nezabilježeni broj nuklearnih glava.  Riječ je o sistemu RS-28 Sarmat, koji je i u Rusiji i na Zapadu poznat i pod milozvučnim imenom “Satan 2”, prenosi Express.hr.  RS-28 u stanju je nositi čak 10 teških nuklearnih glava, odnosno 15 lakših, što je ogroman skok u odnosu na američki Minuteman III.

Rusija je sistem prvobitno namjeravala testirati do kraja 2016., ali sada se pokazuje da njena vojska i istraživački timovi imaju takve probleme da će to morati odgoditi najranije do kraja 2017.  Koliko god se to činilo kao dobra vijest, cijeli je niz loših vijesti koje svjedoče o kulminaciji nove de facto hladnoratovske utrke u naoružanju. Prvo što je glasilo ruskog ministarstva odbrane “Zvezda” prošle godine utvrdilo da je Satan 2 u stanju jednim jedinim projektilom zbrisati cijeli Teksas.

Newsweek je bio još malo slikovitiji pa je to prilagodio evropskoj percepciji i naveo Francusku umjesto Teksasa. Tada je saopćeno i to da će taj sistem, najteži i najmasivniji svoje vrste u historiji, biti u stanju probiti svu poznatu protivzračnu odbranu. To je lako protumačiti kao SAD ili NATO.  Drugo, u projekt je Rusija ušla nakon što je SAD objavio da će razviti sistem “hitnog globalnog udara”, odnosno mogućnost da konvencionalnim naoružanjem udari bilo gdje u svijetu u roku od jednog sata.

Prve naznake toga počele su još u doba administracije Georga W. Busha s početkom razvoja nadzvučnog oružja. 2010. godine SAD je objavio da je ta udare unutar jednog sata već spreman. Newsweek se danas poziva na izvještaj Sputniknewsa iz oktobra prošle godine prema kojem je rusko ministarstvo odbrane 2010. naručilo novu verziju “Satana”, te da je ugovor potpisalo 2011.

Naravno, kao nuklearno sredstvo odvraćanja od napada, što je oduvijek izgovor za nuklearnu utrku. Sputniknews je tada objavio i prve fotografije prototipa nove rakete.  “Satan 2”, predviđalo se, trebao je postati operativan do kraja prošle godine, a razlozi kašnjenja za sada su potpuno nepoznati. Newsweek pretpostavlja da su se ispriječili određeni tehnički razlozi.  Rusija danas ima najveći nuklearni arsenal, 7.300 glava. Slijedi SAD sa 6.970 glava. Jedno plus drugo i dalje je jezivo puno, ali je ipak neusporedivo bolje nego u doba vrhunca nuklearne histerije.

Broj glava inače ne znači i veće razorne sposobnosti neke vojske, nego to koliko ih je operativno, te sistemi koji ih prenose.  “Satan 2” bi, navodno, trebao biti sposoban, umjesto svih 10 nuklearnih glava, nositi i kombinaciju nuklearnih glava i sredstava za uništavanje sredstava za rušenje projektila koji bi se, u slučaju primjene, ispalili na “Satan 2”.  U svijetu još sedam zemalja posjeduje nuklearno oružje; Francuska, Kina, Velika Britanija, Pakistan, Indija, Izrael i Sjeverna Koreja.  Svi ostali zajedno nemaju ni blizu toliko oružja kao SAD ili Rusija, ali je problem u tome što su neke od tih zemalja uključene u duge i hronične ratove i sukobe.

Neke od njih, pritom, imaju službenu politiku koja povremeno odašilje krajnje iracionalne poruke, poput Sjeverne Koreje. Kod nekih drugih naprosto nije sigurno bi li u nekom trenutku mogli reagirati iracionalno bilo zbog političkih jastrebova ili biti uvučene u spiralu nasilja, poput Indije, Pakistana ili Izraela.

avaz.ba

Back to top button