Brojni prehrambeni artikli skuplji u BiH nego u Njemačkoj: Plaća skromna, bosanska, a cijene evropske, paprene

Svaki građanin Bosne i Hercegovine s prosječnim primanjima ostane u šoku kada ode u kupovinu. Cijene hrane, pića, kozmetike, garderobe, bijele tehnike iz dana u dan divljaju bez kontrole. Uzme li se u obzir prosječna plaća od 846 KM, može se zaključiti da građani BiH samo čudom preživljavaju.

Bez kontrole

Tim više u depresiju baca podatak da je jeftinije živjeti u nekom gradu u Njemačkoj nego u glavnom gradu BiH, ako gledamo tamošnju prosječnu plaću, koja je višestruko viša od bosanske.

Napravili smo uporedbu cijena namirnica u Sarajevu i Štutgartu, pri čemu nam je pomogla naša državljanka koja trenutno živi u tom njemačkom gradu.

cijene-11

Tamo, recimo, litar ulja koša 1,50 KM, dok je kod nas 2,20. Mlijeko je kod nas 1,40 KM, dok je tamo 0,99. Kilogram brašna kod nas je 0,70, a u ovom njemačkom gradu 0,62 KM.

Marin Bago, predsjednik Udruge “Futura“, ističe da nije novost da su cijene kod nas u nekim slučajevima čak tri puta više nego u većini zemalja Evropske unije.

– U BiH trgovci diktiraju standard. Niko ih ne kontrolira i oni se bogate preko leđa građana, koji su većinski siromašni – kaže Bago.

bago-1

Bago: Svi šute

Formiranje cijena u našoj zemlji je slobodno, što je ponovo loše po građane, a trgovcima privatnicima daje mogućnost lakog bogaćenja.

– Naši građani novac najviše troše na hranu, a trgovci su toga svjesni. Posljednja tri mjeseca porasle su cijene voća i povrća za čak 17 posto. O tome svi šute – dodaje predsjednik „Future“.

Bez zaštite

Bago kritizira predstavnike lokalnih zajednica, koji nemaju namjeru da zaštite potrošače.

– Svaki načelnik općine trebao bi kontrolirati ili upozoravati trgovca koji otvori neku prodavnicu ili tržni centar u gradu. To se ne čini, što ostavlja sumnje za mito i korupciju – dodaje Bago.

Naša državljanka iz Štutgarta pohvalila se da je nedavno u jednom tržnom centru u tom gradu kupila majicu i patike za dva eura. Bago kaže da je slična situacija i u trgovinama tekstila i tehničke robe, gdje su odjeća i obuća kod nas dva, a negdje i tri puta skuplji nego u zemljama EU, a nabavljaju se u Kini, Turskoj, Bugarskoj po veoma niskim cijenama.

Slobodno formiranje cijena

Cijene proizvoda na bh. tržištu se formiraju slobodno i u skladu s entitetskim zakonima o kontroli cijena, podsjećaju iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH. Dodaju da se cijene određuju  prema uvjetima na tržištu, osim za pojedine proizvode gdje je posebnim propisima određen drugačiji način utvrđivanja cijena.

Po veš-mašinu u RS

Iz udruženja za zaštitu potrošača navode da je situacija u Republici Srpskoj dosta bolja i da građani iz FBiH često odlaze u manji bh. entitet kako bi se snabdjeli.

– Često se odlazi u RS po mlijeko, povrće, veš-mašinu ili kod zubara – kaže Bago.

Izvor:dnevniavaz.ba

Back to top button