Trumpov govor nakon udara na Siriju: Pozivam sve civilizirane nacije da okončamo krvoproliće u Siriji

U prvom obraćanju nakon početka napada na Asadovu vojsku, predsjednik SAD-a Donald Trump, obratio se naciji pred okupljenim reporterima u njegovoj rezidenciji Mar-A-Lago u saveznoj državi Floridi.

“U utorak je sirijski diktator Bašar al-Asad pokrenuo grozan hemijski napad na nevine civile, koristeći pritom smrtonosni nervni plin, kojim je ugušio živote bespomoćnih muškaraca, žena i djece. Izazvao je sporu i brutalnu smrt većeg broja ljudi, uključujući i predivnu dječicu, koja su okrutno smaknuta u ovom barbarskom napadu. Nijedno dijete ne zaslužuje tako nešto”, rekao je Trump na početku obraćanja.

“Večeras sam naredio napad na zračnu bazu u Siriji iz koje je krenuo hemijski napad. Nema nikakve sumnje da je Sirija koristila hemijsko oružje i prekršila međunarodne konvencije koje ga zabranjuju. Svi dosadašnji pokušaji da se promijeni Asadovo ponašanje su propali, dramatično su propali. Rezultat je produbljivanje izbjegličke krize i daljnja destabilizacija regije”, izjavio je Trump.

“Večeras pozivam sve civilizirane nacije da nam se pridruže u nastojanjima kako bismo okončali pokolj i krvoproliće u Siriji. Sprečavanje širenja i korištenja hemijskog oružja je vitalni nacionalni interes Sjedinjenih Država”, kazao je američki predsjednik.

“Tražimo Božiju mudrost u suočavanju s izazovima našeg nemirnog svijeta, molimo se za živote ranjenih i duše umrlih i nadamo se da, sve dok se Amerika bude zalagala za pravdu, da će u konačnici mir i sklad prevagnuti”, zaključio je obraćanje Trump.

Jutarnji.hr

Back to top button