UŽAS U BANJA LUCI: Dobila moždani udar nakon kritika o radu Pravobranilaštva RS

Bivši pravobranilac Danijela Mutić-Novaković (47) preminula je u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjoj Luci. Danijela Novaković hospitalizirana je krajem februara zbog krvarenja na mozgu koje je posljedica problema na krvnim sudovima.

Novakovićeva i zamjenik pravobranioca u Banjoj Luci Mirko Stojčinović podnijeli su pisane ostavke na te funkcije 14. februara. Ostavka Novakovićeve, koja je za glavnog republičkog pravobranioca izabrana polovinom 2015. godine, došla je nakon burne rasprave u Narodnoj skupštini RS sredinom decembra, kada je iznijela brojne zamjerke na rad zamjenika Pravobranioca u Banjoj Luci.

Ona je tada otkrila da joj je Stojčinović uputio ozbiljne prijetnje zbog njenog angažiranja da se ispoštuje zakonska procedura u slučaju zemljišta Poljoprivredne škole u Banjoj Luci. Ona je čak podnijela i inicijativu za njegovo razrješenje, nakon čega je ministar pravde RS Anton Kasipović obećao da će predložiti NSRS izmjene u Pravobranilaštvu RS.

Sukob glavnog pravobranioca Danijele Novaković i zamjenika, sa sjedištem u Banjoj Luci, Mirka Stojčinovića trajao je mjesecima. Razlog sukoba bilo je zemljište Poljoprivredne škole, odnosno insistiranje Novakovićeve da se postupa u skladu sa zahtjevom grada Banja Luka i štiti interes grada u slučaju zemljišta od 30 dunuma.

Zamjerke na rad zamjenika republičkog pravobranioca Mirka Stojčinovića imao je i gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić koji je u pismu upućenom Antonu Kasipoviću naveo da je Stojčinović nanio veliku štetu Gradu.

Radojičić je naveo niz spornih predmeta, poput spora oko zemljišta Poljoprivredne škole, u kojima je, po njegovim riječima, Stojčinović nanio ogromnu štetu Gradu. U grupu spornih predmeta u okviru tog slučaja uvrstio je i upravni spor oko nekretnina u naseljima Lazarevo, Drakulić i Derviši.

– Svi pobrojani predmeti imaju za posljedicu imovinsku štetu za grad. Iz postupanja banjalučkog Pravobranilaštva stiče se utisak da ovaj organ nije opredijeljen da štiti interese Grada na zakonit način – naveo je Radojičić u pismu.

Lider NDP-a Dragan Čavić koji je duže od godinu javno upozorava na kriminal u vezi sa zemljištem ove škole na atraktivnoj gradskoj lokaciji u više navrata je iznio šokantne podatke o pritiscima koje je Novaković trpjela zbog ovog slučaja. Posljednji put o tome je govorio na 17. redovnoj sjednici NSRS.

– Stojčinović je prijetio Novaković i ona je završila u bolnici. To se može provjeriti na Neurologiji. Svjedok sam svega. Tada me zamolila: “Nemojte molim vas, gospodine Čaviću, da više govorite i da hvalite moj rad, napadnite me javno” – rekao je Čavić.
-Izvor: avaz.ba

Back to top button