POVIŠENI TONOVI IZ SJEVERNE KOREJE: NA RUBU SMO, AKO TRUMP ŽELI RAT – DOBIT ĆE GA

Iako je prije samo tri mjeseca, u svom inauguracijskom govoru, Donald Trump poručio da će se Amerika više baviti samom sobom i da će mu biti na prvom mjestu, prošle je sedmice Siriju zasuo raketama, a ovih dana svojim izjavama i vojnim manevrima diže tenzije i na Korejskom poluotoku. Za sve su krive navodne namjere Sjeverne Koreje da izvrši novi test nuklearnog oružja.

Trumpove Twitter objave poput “Sjeverna Koreja traži nevolju” i “Šaljemo vam vrlo jaku vojsku i podmornice” uznemirile za političare u Pyongyangu koji su američkog predsjednika optužili da svojim agresivnim objavama bespotrebno diže tenzije, prenosi 24sata.hr.

Trump je pokrenuo zlonamjernu lavinu tenzija, upozoravam Ameriku da ne provocira našu vojsku i poručujem da ćemo ići u rat ako oni tako žele, rekao je zamjenik sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Han Song Ryol.

– Dok god nas budu ucjenjivali, mi ćemo jačati našu obranu u čijoj je jezgri proizvodnja nuklearnog oružja, dodao je.

Ništa blaži nije bio ni glasnogovornik ministarstva koji smatra da SAD prijeti miru i sigurnosti na Korejskom poluotoku:

– Oni su situaciju doveli na rub rata. To je opasno, nuklearni rat mogao bi početi svakog trenutka što bi uništilo mir i sigurnost u svijetu.

Povišeni tonovi iz Sjeverne Koreje upućeni su samo nekoliko sati nakon što su američki mediji objavili navodne tvrdnje nekih državnih dužnosnika da SAD priprema “preventivni napad” na režim u Pyongyangu kako bi spriječili novo nuklearno testiranje.

Takve informacije Trumpova administracija je opovrgnula no dodatnu uznemirenost izazvala je izjava čelnika CIA-a Mikea Pompea koji je istaknuo kako bi Sjeverna Koreja vrlo brzo mogla proizvesti nuklearne rakete koje mogu dosegnuti američko kopno.

Vojni stručnjaci vjeruju da Pyongyang već ima dalekometne nuklearne rakete, a one koje bi mogle “dobaciti” do Amerike mogle bi biti spremne za ispaljivanje u idućih nekoliko godina.

U subotu, inače, u Sjevernoj Koreji obilježava 105. rođendan Kim Il-sunga, utemeljitelja zemlje. Dio stručnjaka strahuje da bi režim mogao iskoristiti taj događaj za lansiranje nuklearnih raketa što bi moglo dovesti do snažne američke reakcije.

avaz.ba

Back to top button