Aerodromu Sarajevo potrebno proširenje zbog velikog rasta broja linija i putnika

Prema svim pokazateljima 2017. godina bi mogla biti rekordna kada je riječ o broju putnika na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Rast prometa, a pogotovo rast koji se predviđa u narednom periodu, zahtjeva i veće prostorne kapacitete svih pratećih službi i servisa, rekla je u razgovoru za Fokus.ba glasnogovornica ovog aerodroma Sanja Bagarić.

Sarajevski aerodrom morat će biti proširen u narednom periodu jer postojeća infrastruktura uskoro neće moći zadovoljiti potrebe putnika i prometa.

“Pristanišna zgrada Terminala B, koja je dimenzionirana za opsluživanje do milion putnika godišnje, je objekat kroz koji se vrši prihvat i otprema aviona, putnika, prtljaga, pošte i robe, te je ovo jedan od najznačajnijih objekata na aerodromu za potrebe vršenja avio-operacija. Proširenje pristanišne zgrade Terminala B predstavlja prioritetni strateški projekat. Radi se o izuzetno kompleksnom i izazovnom projektu, posebno uzimajući u obzir da izvođenje radova na proširenju pristanišne zgrade ne smije utjecati na redovno obavljanje avio-operacija, odnosno da nema kašnjenja ili eventualnih prekida u radu. Proširenje treba da osigura dodatnih cca 9000 metara kvadratnih prostora na četiri etaže”, naglasila je Bagarić.

Jedan od prioriteta na sarajevskom aerodromu je i saniranje piste. Današnja pista posljednji put je rekonstruirana još 1998. godine, kratko nakon okončanja ratnih dejstava na prostoru ovog aerodroma.

“Opća procjena je da je vijek trajanja piste nakon takve rekonstrukcije oko 20 godina, te se trenutno vrše analize stanja postojeće piste i pripreme za njenu sanaciju”, kazala je Bagarić.

Dodala je da Međunarodni aerodrom Sarajevo u proteklom periodu bilježi značajno povećan broj letova i aviokompanija koje operiraju sa aerodroma, a time raste i broj opsluženih putnika. U ovom trenutku blizu 20 aviokompanija, uključujući i sezonske i čarter letove, djeluje sa sarajevskog aerodroma.

“Bez obzira na tu oštru konkurenciju, mi konstatno radimo na privlačenju novih kompanija, te naš pristup nastojimo prilagoditi pojedinačnim i specifičnim potrebama svake aviokompanije zasebno. U prošloj godini ostvarena je i značajna finansijska dobit, a opsluženo je 850.000 putnika što je rast od 8,5 posto, navela je Bagarić.

Od ove godine, sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo leti nekoliko novih kompanija. Tako je od 31.marta kompanija “Tui Fly“ povezala Sarajevo sa aerodromom Charleroi u Briselu. Inače, to je prva avioveza između Belgije i Bosne i Hercegovine.

“Osim redovnih avio linija, najavljen je i veliki broj čarter letova, najviše prema Antaliji u Turskoj”, zaključila je Bagarić

fokus.ba

Back to top button