Hoće li bh. funkcionerima biti ukinuta prednost nad vozilima Hitne pomoći?

Predstavnički dom Parlamenta BiH u četvrtak će razmatrati izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja, kojima Damir Arnaut, poslanik SBB-a, traži da se promijeni sadašnja zakonska odredba prema kojoj vozila pod pratnjom na cestama u BiH imaju pravo prvenstva prolaza nad svim drugim vozilima, uključujući i vozila Hitne pomoći i vatrogasaca.

Arnaut  u izjavi za „Avaz“ ocjenjuje da je nedopustivo da vozila koja koriste funkcioneri različitih nivoa vlasti imaju prednost nad onim vozilima koja služe u svrhu spašavanja  života i zdravlja građana te njihove sigurnosti.

Uoči sjednice na kojoj će se poslanici izjasniti o ovom prijedlogu Arnaut kaže da je i Direkcija za evropske integracije dala mišljenje da je njegov prijedlog „sukladan praksama država članica Evropske unije”.

– Bilo bi logično da dobije jednoglasnu podršku, ali kada je odbijen moj prijedlog zakona o smanjenju otpremnina, naučio sam da su privilegije mnogim mojim kolegama važnije od logike. Već u srijedu na komisijama će se definisati ko je spreman izmisliti hiljadu izgovora da se ova bahata praksa nastavi, pa i po cijenu ljudskih života, a ko će mi se pridružiti da je zaustavimo – kazao je Arnaut.

damir-arnaut-200

Arnaut: Praksa EU

Bahatost godinama pobjeđuje logiku

Ma koliko to bilo nelogično, privilegije za vozila pod pratnjom u zakon su ugrađene još 2005. godine i uprkos tome što je Zakon mijenjan čak šest puta, ova odredba o pravu prvenstva funkcionerima i nad onima koji spašavaju živote i dobra preživjela je sve izmjene i ostala na snazi. Hoće li preživjeti i ovaj četvrtak, znat ćemo vrlo brzo.

Riječ poslanika

Saša Magazinović (SDP): Životi ispred svega

sasa-magazinovic

– Smatram da se radi o logičnom prijedlogu koji treba podržati. Ljudski životi trebaju imati prednost svuda i uvijek – kaže Magazinović.

Lazar Prodanović (SNSD): Podrška je neupitna

lazar-prodanovic

– Sasvim je jasno da službe hitne pomoći i vatrogasne službe moraju imati prioritet nad svim drugim užurbanim slučajevima i moja podrška ovoj izmjeni zakona je neupitna – kaže Prodanović.

Amir Fazlić (SDA): Nema ništa važnije

amir-fazlic

– Šta ima hitnije od spašavanja života i materijalnih dobara?Ja sam za izmjene Zakona u tom dijelu i mislim da nema ništa važnije od spašavanja ugroženih života – ističe Fazlić.

Preuzeto sa  ; avaz.ba

Back to top button