Izborna komisija odbila zahtjev za poništenjem referenduma u Turskoj, krenule racije i hapšenja

Izborna komisija odbila zahtjev za poništenjem referenduma u Turskoj, krenule racije i hapšenja

(Foto: AFP)

Tursko izborna komisija odbila je u srijedu zahtjev opozicije za poništenjem referenduma kojim su predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu proširene ovlasti, dok policija pritvara one koji izražavaju nezadovoljstvo provedbom i rezultatom nedjeljnog glasanja.

Glavna turska opoziciona stranka, Republikanska narodna partija, odlučila je danas da se ipak ne povuče iz parlamenta, iako je to najavila u znak protesta zbog neregularnosti na referendumu o proširenju ovlaštenja predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana održanom u nedjelju – javlja Reuters, prenosi Tanjug.

To je za televizijsku stanicu CNN Turk izjavila portparolka te stranke Selin Sayek Boke, prenosi Reuters. Ona je prije toga za turski list “Hurijet” izjavila da bi stranka mogla da razmotri povlačenje iz parlamenta.

– Mi ne priznajemo rezultate referenduma. Ne treba da bude nikakve sumnje da ćemo protiv njega iskoristiti sva demokratska prava koja imamo – rekla je Boke.

Dodala je da bi referendum trebalo da bude ponovljen jer se njegov legitimitet dovodi u pitanje kako u Turskoj tako i u svijetu.

Hapšenja opozicionih političara

U srijedu je u Istanbulu uhapšena Burcu Celik Ozkan, opoziciona zastupnica u turskom parlamentu i članica prokurdskog HDP-a, treće najveće stranke, objavila je ta političarka na svom Twitter profilu, a prenio CNN Turk.

Ozkan je iznosila kritike na račun nedjeljnog referenduma i upozoravala na nepravilnosti.

Iza rešetaka se već nalazi 13 zastupnika HDP-a, uključujući dopredsjednika Selahattina Demirtasa i Figen Yuksekdag, jednu od čelnica stranke kojoj je i oduzet zastupnički mandat.

Turska je policija u jutarnjim racijama uhapsila još 38 ljudi u Istanbulu zbog mirnih uličnih protesta, pišu novine Birgun, prenosi Dpa.

Mesut Gecgel, jedan od pritvorenika, na Twitteru je napisao kako je uhapšen jer je pozivao ljude na prostet i zato što je rezultate proglasio nelegitimnim.

avaz.ba

Back to top button