Fenomenalan podvig srpskih hirurga: Beograđanina budnog operisali 4 sata i izvadili mu tumor iz mozga!

Beograđanin J.N. (41), kome je u subotu u potpuno budnom stanju operisan tumor na mozgu veličine pesnice, uspešno se oporavlja, stabilan je i svestan, kažu u KCS

Operacija, bolnica, hirurzi, Operacija, hirurgija, hirurzi
Foto-ilustracija: Profimedia/Glow Wellness RM

Tim neurohirurga Dragana Savića izveo je pravi podvig, i prvi put posle 20 godina uspešno uradio ovu komplikovanu operaciju, koja je trajala duže od četiri sata.

Zahvat je izveden u dva dela, prvo su hirurzi isekli kožu glave i otvorili lobanju na mestu gde je bio tumor dok je pacijent bio u blago opštoj anesteziji. Nakon toga je probuđen, i neuropsiholog Gordana Tomić je konstantno razgovarala sa njim, i tako kontrolisala njegovu motoriku ruku, nogu i govor. Bilo koji poremećaj ovih funkcija značio bi da operacija mora da se prekine momentalno, kako pacijentu ne bi ostale trajne ili dugotrajne posledice.

J.N. (41) je bez obzira na to što mu je odstranjen poveliki tumor, na sva pitanja odgovarao precizno i tačno.

– Danas je subota i u Beogradu se trči maraton. Nalazim se na klinici za neurohirurgiju i operiše me doktor Dragan Savić – odgovarao je ovaj hrabri čovek, a u nastavku intervencije imao je i zadatak da čita sa slika, pomerao ruke i noge itd.

Pošto je tumor bio izuzetno veliki i ušao je duboko u strukturu mozga, lekari su morali da ga odstranjuju polako, milimetar po milimetar.

U jednom trenutku došlo je do komplikacije sa pacijentovim govorom i pomeranjem ruke i noge, ali je sve brzo vraćeno pod kontrolu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Po okončanju operacije doktor Savić je novinarima objasnio zbog čega je bilo neophodno da pacijent bude budan:

– Hirurgijom mozga u budnom stanju povećava se bezbednost pacijenta prilikom odstranjivanja tumora koji je zahvatio zone odgovorne za govor i pokrete ruku i nogu. Ovi tumori su u početku benigni ali imaju veliki potencijal da postanu zloćudni. Zato je neophodno da se radikalno odstrane. Kada je pacijent u opštoj anesteziji, velika je verovatnoća da bi mu se uništile zone odgovorne za govor i pokrete ekstremiteta. Kada je budan, on može da odgovori na zahteve lekara koji ga neprekidno prate, hirurg tačno zna u kom pravcu treba da nastavi da odstranjuje tumor – objasnio je Savić.

Tim lekara koji je napravio pogvig decenije, činili su: Dragan Savić, Mihajlo Milićević, Aleksandar Stanimirović – neurohirurzi, Branko Milaković i Vladimir Bojović – anesteziolozi i Gordana Tomić – neuropsiholog.

 

(Telegraf.rs / Informer / Foto: Ilustracija)

Back to top button