Mafijaški obračuni u SNSD-u: Hoće li Dodikov kum izaći na dvoboj gradonačelniku Zvornika

Slušajući izjave gradonačelnika Zvornika o dešavanjima u Alumini i prijetnjama koje mu je uputio Dodikov kum Veljko Vukelić, sjetio sam se stare narodne guslarske pjesme o pogibiji popa Mila Jovovića, piše predsjednik Pokreta “Za pravdu i red“ Nebojša Vukanović.

Zoran Stevanović i Veljko Vukelić (desno od Dodika)

– Želeći da spasi svoju čast i odgovori na prozivke kralja Nikole, pop Milo Jovović došao je pred turske bedeme u Nikšiću i tražio da mu na megdan izađe komandant kapetan Mušović. Znajući da je pop Milo opasan i dobro rukuje mačem, kapetan Mušović nije smio izaći na viteški megdan već je naredio straži da sa zidina iz puške ubije popa Mila – piše Vukanović u kolumni za BN Televiziju.

Dalje ističe da “savremeni srpski vitezovi-milioneri nastoje da očuvaju staru srpsku tradiciju i viteške običaje, pa je nakon prijetnji smrću Zoran Stevanović pozvao Veljka Vukelića da bira mjesto za megdana umjesto da mu preko prijatelja i posrednika prijeti fizičkom likvidacijom“.

– Iako je nevjerovatna i zaprepašćujuća izjava data na konferenciji za novinare, ipak nije imala previše odjeka u domaćoj javnosti. Čak ni na Sicijili u doba najoštrijih sukoba među mafijaškim klanovima, rijetko su se u medijima mogle čuti i pročitati slične izjave, pozivi na obračune i prijetnje likvidacijom. Ono što posebno zabrinjava da izjavu nije dao neki nižerangirani bezopasni prestupnik, već gradonačelnik i visoki funkcioner vladajuće stranke. Zoran Stevanović već 10 godina je gradonačelnik Zvornika, član Predsjedništva SNSD-a, suvlasnik Vitinke i još 10 firmi u Srbiji i Republici Srpskoj, a Veljko Vukelić je kum predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, siva eminencija domaćoj javnosti poznata po ratnom švercu nafte i cigareta, te bliskom saradnjom sa bivšim premijerom Republike Srpske Krajine Borislavom Mikelićem, tajkunom Draganom Čičićem i Miloradom Dodikom – navodi Vukanović.

Piše da se “imovina oba učesnika medijskog obračuna, i V.V i Z.S, mjeri milionima i desetinama miliona maraka. Dešavanja oko Alumine su i najneupućenijim pokazala u kakvom društvu živimo, i kakav je model vladanja. Vlast posmatra Republiku Srpsku, njen budžet, javna preduzeća i resurse, kao svoju prćiju sa kojom može da radi šta hoće“.

– Godinama su političari i njihovi tajkuni kao hijene čerupali Republiku Srpsku komadajući jedno po jedno javno preduzeće, banku, prirodno bogatstvo, a kako je zbog velike pljačke količina resursa i novca počela da se smanjuje, gladne hijene su postale nervozne i počele su međusobno da se kolju oko preostalog plijena. Sukobi unutar SNSD-a i režima oko Alumine, Šuma Srpske i Rudnika Ljubija ne samo da su potpuno ogolili mafijaški karakter vlasti, već su pokazali nemoć zarobljenih institucija. Sudovi, tužilaštva, policija i ostale institucije ne postoje da bi se sprovodio zakone, uspostavio red i pravni poredak u društvu, već da bi se na terenu sproveli dilovi, tajni planovi i želje čelnika režima – stav je Vukanovića.

On ističe i da “o općem stanju mnogo govori i Dodikovo uporno i glasno ćutanje, jer se danima nije oglasio o protestima i dešavanjima u Alumini nakon blokade računa preduzeća od strane fočanskog tajkuna Gordana Pavlovića, koji je samo pijun u rukama mnogo većih igrača“.

– Da li će se sukob Stevanovića i Vukelića okončati viteškim dvobojem u stilu popa Mila Jovovića, ili će kum da ih pomiri komadajući Aluminu i Birač na ravne časti pokazaće vrijeme. Sigurno je samo da Francisko Ford Kopola u Republici Srpskoj sa našim Korleonima ima dovoljno materijala da snimi bar još 3 nastavka kultnog Kuma, i bez Al Paćina u glavnoj ulozi bi dobio sve oskare, zlatne palme i ostale nagrade za ekranizaciju istinitih događaja i naše sumorne stvarnosti – zaključuje u svojoj kolumni Vukanović.

faktor.ba

Back to top button