UŽIVO| HAOS U MAKEDONIJI Specijalci evakuisali poslanike iz Skupštine, raste broj povrijeđenih

22.41

Prema nepotpunim informacijama, u incidentima je povrijeđeno najmanje 11 poslanika i desetak policajaca.

22.35

Predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov u obraćanju građanima pozvao je sve lidere parlamentarnih stranaka da sutra dođu u njegov kabinet kako bi zajednički pronašli izlaz iz trenutne situacije.

Iako su pojedini mediji ranije saopćili kako bi Ivanov mogao uvesti vanredno stanje, to se nije desilo.

gorge-ivanov

22.32

Unutrašnjost zgrade makedonske skupštine u potpunosti je demolirana. Oštećeni su zidovi i instalacije, razbijena stakla i upropašten namještaj.

vnatre1-777x437

22.22

Pripadnici makedonske specijalne jedinice ušli su u Sobranje i dimnim bombama rastjerali demonstrante. Istovremeno su evakuisali i 30 poslanika, objavilo je makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi MIA.

Kako se navodi u saopćenju, desetak policijskih službenika zadobilo je povrede i oni su prebačeni na skopske klinike.

000-nx3eo

22.07

Jedan od poslanika je povrijeđen i ljekari mu se bore za život.

Kako javlja dopisnik televizije Pink, demonstranti su ga udarali u glavu i bubrege.

21.50

Makedonski Libertas javio je da su specijalci ušli u Skupštinu i izbavili Talata Džafarija koji je bio zarobljen u sali za konferencije.

specijalci

21.34

Prema nezvaničnim informacijama, predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov večeras će proglasiti vanredno stanje.

000-nx3pg

21.14

Makedonski mediji javljaju da je u incidentima povrijeđeno osam osoba koje su prebačene u Gradsku bolnicu u Skoplju. Od osam povrijeđenih, sedmero je primljeno s povredom glave, a jedan s povredom koljena.

000-nx3o3

21.08

Johannes Hahn, evropski komesar za proširenje, na svom Twitter profilu osudio je napade na poslanike i dodao da nasilju nema mjestu u parlamentu.

screenshot-1

20.58

Na videolinku ispod možete u direktnom prijenosu pratiti dešavanja s ulica glavnog grada Makedonije.

20.53

Strani ambasadori koji su se okupili u hotelu “Marriott” u Skoplju apeluju da se prekine s nasiljem i da reaguje policija.

“Apelujemo na sve strane da se suzdrže od zapaljive retorike. Policija ima odgovornost da zavede red”, poručile su diplomate.

20.43

Lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski pozvao je na prisebnost i smirivanje strasti.

“Nasilje nije rješenje i potrebno je smirivanje strasti. Pozivam na prisebnost. Narod ne bi trebalo da podliježe provokacijama SDSM-a (Zorana Zaeva) i onih koji hoće da gurnu državu u još dublju krizu i ostvare njihov scenario. VMRO-DPMNE će se pravnim, političkim i demokratskim sredstvima suprotstaviti antidržavnim postupcima SDSM-a”, napisao je Gruevski na Facebooku.

screenshot-1

Facebook status Nikole Gruevskog (Foto: Screenshot)

20.36

Prema informacijama kojima raspolaže Radio Slobodna Evropa, stotine demonstranata u dvorani Sobranja pjevaju himnu i uzvikuju “Makedonija”, “Neće proći izbori”, te vrijeđaju Albance.

scene-iz-makedonskog-parlamenta
Scene iz Sobranja

20.29

Televizija Pink javlja da se na ulicama Skoplja čuju šok bombe, dok demonstranti automobilima pokušavaju da probiju kordon policije kod zgrade Skupštine.

c-by-9ixgaeyji5

20.23

Kako javlja dopisnik B92 iz Skoplja, u incidentu je ozbiljno povrijeđen predstavnik koalicije Albanaca Zijadin Sela.

19.54

Nakon što je glasovima socijaldemokrata i albanskih partija Talat Džaferi izabran za predsjednika parlamenta, na ulicama Skoplja i u zgradi Sobranja nastao je pravi haos.

Makedonski mediji javljaju da su maskirane osobe upale u zgradu Sobranja u Skoplju i da su raskrvarene glave lideru SDSM-a Zoranu Zaevu i poslaniku te stranke Damjanu Mančevskom.

Većina u makedonskom Sobranju, koju čine SDSM Zorana Zaeva i albanske stranke, izabrala je poslije prekida sjednice Džaferija za predsjednika parlamenta, a pristalice pokreta “Za zajedničku Makedoniju” upale su u zgradu Sobranja gdje ih je obezbjeđenje spriječilo da se popnu stepenicama u salu u kojoj su poslanici.

Kako navodi plusinfo.mk, među demonstrantima ima i ljudi sa crnim maskama na licima koji pozivaju narod da se popne stepenicama.

Dio poslanika koji imaju većinu u parlamentu i Džaferi, kao i novinari nalaze se u press-sali, u koju demonstranti mogu da uđu svakog trenutka.

c-cbuflxyaaluy

Nemile scene iz Sobranja

Do neregularnog izbora Džaferija došlo je pošto je predsjedavajući Sobranja Trajko Veljanovski prekinuo sjednicu, na čijem dnevnom redu nije bio izbor novog predsjednika parlamenta.

Međutim, predsjedavanje je tada preuzeo najstariji poslanik u sali, koji je glasovima poslanika SDSM i albanskih partija stavio na dnevni red izbor predsjednika Sobranja, pa je potom Džaferi i izabran.

U sali su ostali i poslanici VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji su uzvikivali “Ovo je puč”.

Kako navodi MIA, situacija u Sobranju je napeta, a da je “neregularno glasanje za izbor paralelnog predsjedavajućeg” obavljeno nakon što je Veljanovski objavio prekid sjednice, ali su poslanici SDSM-a Zorana Zaeva i stranke makedonskih Albanaca DUI ostali u sali, gdje se i dalje nalaze i poslanici VMRO-DPMNE.

f3c74c9b-b0f1-4ac0-b4ef-5b840d5820cb-w1023-r1-s-1

Demonstranti upali u zgradu Parlamenta (Foto: RFE)

Koliko je situacija haotična pokazuje i video snimak koji se pojavio na Facebooku, na kojem se vidi da demonstranti silaze sa balkona u parlamentu kako bi se obračunali s političarima.

Avaz.ba

Back to top button