Himenoplastika u BiH: Djevojke dolaze u pratnji majki da bi “vratile nevinost”

Radi se o operativnoj proceduri, koja se za sada provodi u privatnim zdravstvenim centrima sa ciljem uspostavljanja cjelovitosti himena, piše “CoolStyle“…

Stručnjaci iz oblasti plastične i rekonstruktivne hirurgije ističu kako se prvenstveno radi o etičkom, a ne estetskom problemu.

Nekada su se za himenoplastiku, prema riječima prof. dr. Reufa Karabega, predsjednika Udruženja plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga u BiH, opredjeljivale djevojke pred udaju, uglavnom iz patrijarhalnih sredina, jer je nevinost bila uslov za stupanje u brak.

Danas je mnogo razloga zbog kojih se žene ili djevojke podvrgavaju zahvatu.

Žele nevine u brak

“Još uvijek je na prvom mjestu želja da osoba nevina uđe u brak, ali ima i slučajeva kada se djevojka odlučuje za himenoplastiku jer je takvu odluku donijela zajedno sa partnerom. Imali smo ženu koja je izgubila nevinost sa drugim muškarcem i žalila je zbog toga. Njenom suprugu to nije bilo važno, ali zato što je ona bila tužna on je doveo kod nas i platio zahvat “vraćanja nevinosti”. Naravno, himenoplastici se podvrgavaju i osobe sa povredom djevičnjaka, zatim silovane žene, te u slučaju kada je djevojka imala neprijatno se*sualno iskustvo sa partnerom”, pojašnjava Karabeg.

mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f