Put do obećane zemlje: Pedesetogodišnjaci iz Bangladeša žele studirati u BiH!?

Državljani Bangladeša pokušavaju se domoći Evrope preko BiH i to fiktivnim upisom na ovdašnje privatne fakultete. Kako saznaje Žurnal, riječ je o 20 osoba iznad 40 godina, koji su eto baš ovdje namjerili studirati. Sve to nije moglo biti realizovano bez pomagača iz BiH, a istraga treba pokazati ko je učestvovao u mogućem koruptivnom lancu, piše zurnal.info.

Ništa u ovoj zemlji nije slučajno, pa tako ni slijed događaja na čije detalje prethodno treba ukazati:

  1. Otvorite li web stranicu Internacionalnog univerziteta u Goraždu, zapazićete neobičan detalj u rubrici kontakt. Pored linka za zainteresovane iz Turske, tu su i upustva za buduće studente iz Bangladeša te Indije koji žele studirati u Goraždu (vidi galeriju).
  2. Službenici Granične policije na sarajevskom aerodromu su 14. aprila zabranili ulazak u BiH za 14 državljana Bangladeša zbog neispunjavanja uvjeta za ulazak.
  3. 3. Početkom aprila u Ministarstvo vanjskih poslova BiH dostavljeno je anonimno pismo 6 osoba iz Bangladeša kojim ukazuju da im je ambasador BiH u Indiji Sabit Subašić navodno tražio novac kako bi dobili vizu za našu zemlju.

„On je uzeo po 3.000 eura od svakog od 20 mladića iz Bangladeša za vize. Te vize smo čekali duže od mjesec, a zatim nam je dr Subašić zatražio još po 2.000 eura. Taj dodatni novac mu je dalo 14 mladića, a nas šest više ne želi da ga plaća,“ sadržaj je pisma prema navodima „Nezavisnih novina“.

Ambasador Subašić je ove navode demantovao, a Ministarstvo vanjskih poslova BiH je najavilo reviziju poslovanja ambasade te detaljniju istragu.

Nekoliko dana nakon medijske objave ovog slučaja na sarajevski aerodrom je letom iz Istambula doputovalo 14 državljana Bangladeša. Iako su imali vizu, ulazak im je zabranjen. Kako saznaje Žurnal, viza im je odobrena po osnovu namjere studiranja u Bosni i Hercegovini, no postoji jedan problem – njihova starost kretala se između 40 i 50 godina. Svi su naveli da žele studirati na Internacionalnom univerzitetu u Goraždu!?

Goražde je samo posljednji primjer, no pojava je prisutna i na nekim drugim privatnim fakultetima i upisa ne samo državljana Bangladeša. Ovo je za Žurnal potvrdio Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH.

„Imate ovdje nekih univerziteta u nekoliko mjesta u BiH gdje izdaju pozivna pisma. Kuvarima, konobarima iz različitih zemalja je eto palo na pamet da sa 45 ili 50 godina, da bi trebali doći u BiH, u Goražde, Travnik, Sarajevo da, zamislite, počnu studirati,“ kaže Ujić.

U sveopštem nastojanju da se domognu zapadnoevropskih zemalja, neko je stanovnike Bangladeša uputio na mogućnost „studiranja“ u Bosni i Hercegovini, tačnije u Goraždu, na Internacionalnom univerzitetu koje ima link upravo za studente iz Bangladeša. Nakon pozivnog pisma fakulteta potrebno je u ambasadi obaviti intervju za dobijanje vize, a da nikome prethodno ne bude sumnjiva njihova dob.

„Uočili smo zloupotrebe i držimo to pod kontrolom. Vršimo nadzor nad tim fakultetima. Ako se nastave zloupotrebe, sigurno ćemo ih zajedno sa tužilaštvom i bezbjednosnim agencijama spriječiti,“ tvrdi Slobodan Ujić za zurnal.info.

Teško da se cijeli ovaj slučaj može tumačiti kao puki niz slučajnosti. Mnogo je detalja koji imaju poveznicu. Cjelokupni aranžman sigurno nije bio besplatan. Logična je pretpostavka da je naša zemlja ljudima iz Bangladeša trebala biti samo „odskočna daska“ za odlazak u zemlje Evropske unije, ukoliko zaista nisu toliko očajni, da im i ovakva Bosna i Hercegovina djeluje kao „obećana zemlja“….

(TIP)

Back to top button