Kome vjerovati – Čoviću ili Izetbegoviću?

Kome vjerovati – Čoviću ili Izetbegoviću?

(Foto: Faksimil naslovne strane Dnevnog lista)

Promjene Izbornog zakona BiH, koje ultimativno zahtijeva HDZ, stavljene su na čekanje, piše Dnevni list.

Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta BiH zaključio je da je prijedlog HNS-a štetan po vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda pa cijeli slučaj ide državnom Ustavnom sudu koji mora „presjeći čvor“. Kada će se to desiti, niko ne zna i jedino je izvjesno da neće u idućih mjesec dana zbog preciznih procedura kojih se Ustavni sud BiH pridržava i za što je potrebno vrijeme da se sve „ustavno upakira“.

Kako stoje stvari, presuda Ustavnog suda BiH, kakva god bila, završit će negdje u nekim ladicama.

U četiri oka

Novonastala stanka nije, međutim, prepreka da se prepucavanja dužnosnika SDA i HDZ-a nastave u oštroj formi i sadržaju, da se nastavi zbunjivanje javnosti, a sve uz prijetnje i ucjene kako općih izbora 2018. godine neće biti ako prijedlog HDZ-a ne bude usvojen.

Nimalo nevažno, a podsjećanja radi, prošle sedmice većinom glasova zastupnika u Domu naroda Parlamenta BiH uvažen je zahtjev HDZ-a da se prijedlog izmjena Izbornog zakona usvoji po hitnom postupku što znači u cjelini i bez mogućnosti upućivanja amandmana, odnosno bilo kakvih korekcija.

Kako saznajemo, i nakon što je sve predano Ustavnom sudu BiH na odlučivanje, nastavljeni su razgovori iza zatvorenih vrata. A do stavljanja prijedloga HDZ-a na dnevni red prošlosedmičnog zasjedanja Doma naroda, održano je nebrojeno tajnih razgovora. Šta je na njima dogovoreno, ostaje tajna čak i za članstvo SDA i HDZ-a.

To se posebno odnosi na razgovore u četiri oka između predsjednika SDA i HDZ-a i članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića. Ni jedan ni drugi neće otvoreno i javno da kažu što su dogovorili osim što se iz njihovih izjava može razaznati da „nisu nevini“.

Čović je javno kazao da su njih dvojica sve usaglasili „ali je problem nastao kada je neko osjetio da drugome još može zagorčavati život, time i sebi i državi, jer na tome gradi svoju političku platformu i zbog toga mi želimo da se sve riješi u Parlamentu BiH“. Izetbegović to ne potvrđuje i poručuje da SDA nije protiv da se riješi zahtjev HDZ-a, ali ako ta stranka prihvati zahtjeve SDA.

Baš zbog ovoga se postavlja pitanje kome vjerovati? Po Čoviću, on i predsjednik SDA postigli su dogovor, a po Izetbegoviću nisu. Zanimljivo je da je Čović za svog centarfora u ovoj utakmici postavio Maria Karamatića, delegata u Domu naroda Parlamenta BiH, a Izetbegović Safeta Softića, također, zastupnika u Domu naroda.

Moguće usvajanje

Softić najavljuje da prijedlog HDZ-a o izmjenama Izbornog zakona neće proći i da se ništa neće dogoditi, a hoće se održati opći izbori iduće godine. Karamatić je uvjeren da će prijedlog proći uz napomenu da je SDA podržala prijedlog HDZ-a, da su sve što je upućeno u parlamentarnu proceduru dogovorili i usaglasili Čović i Izetbegović, ali se SDA odjednom povukla kao da ništa nije dogovoreno „što je jeftina politika“.

Tu se sukob, a neće biti iznenađenje ako se pokaže kako je bio fingiran, ne završava – SDA tvrdi kako se radi o jednostranom potezu HDZ-a i poručuje da se opći izbori mogu održati i po propisima koji su sada na snazi, a HDZ da postoji ne samo plan B nego i plan C ukoliko njegov prijedlog ne bude usvojen.

Karamatić saopćava, a izvjesno je da to ne čini na svoju ruku nego po Čovićevom nalogu, da će HNS, ako izmjene Izbornog zakona ne prođu, zahtijevati „povratak na početno stanje, a to su Hrvatska republika Herceg Bosna, Republika Srpska i takozvana Republika BiH“.

Na sve što se događa u Federaciji, Milorad Dodik i njegov SNSD zadovoljno trljaju ruke i potpaljuju vatru s tim što je Dodik bar ovog trenutka na strani Čovića. SDS koji prevodi Savez za promjene i u koaliciji je sa SDA-om i HDZ-om sa svoje strane poručuje da nema govora da prođe prijedlog HDZ-a „jer nije usaglašen u Federaciji“, a ako i prođe u Domu naroda neće dobiti zeleno svjetlo u Zastupničkom domu Parlamenta BiH – blokirat će ga sistem entitetskog glasanja.

Sasvim očekivano, u utakmicu između SDA i HDZ-a uključili su se i predstavnici međunarodne zajednice. Prvo su govorili da će izaći sa stavom kada službeno dobiju HDZ-ov papir, a kada su ga dobili, ušutjeli su se. Neslužbeno saznajemo da su u akciji i vrše tihe pritiske na šefove obje stranke, posebno Izetbegovića da popusti, a sve kombinirano s nekim primamljivim ponudama.

Opet neslužbeno saznajemo da su Izetbegović i Čović nakon prvomajskih praznika imali sastanak i da su razgovarali o cijelom slučaju. Inače, Izetbegović je saopćio da se sve može dogovoriti, ali se bez izmjena državnog i federalnog ustava ne može regulirati provedba presude Sejdić – Finci, izbor članova Predsjedništva BiH niti izbor izaslanika u Dom naroda Federacije. Čović smatra da je to moguće, ali je u ovakvom političkom odnosu snaga u državi nemoguće promijeniti ustave BiH i Federacije.

Međutim, kada se zna da je u BiH sve moguće pa čak staviti „na čizmu“ i logiku i matematiku, neće biti iznenađenje ako jedno jutro BiH osvane s novim Izbornim zakonom skrojenim po mjeri šefova SDA i HDZ-a, a oni objasne da iza novih propisa stoje demokratski principi i volja naroda i građana.

Šta se priča po kuloarima: Mandati u Predsjedništvu BiH bez vremenskog ograničenja

Prema onome što se priča u stranačkim kuloarima u Sarajevu, u paket izmjena Izbornog zakona BiH pokušava se ubaciti jedno sasvim novo rješenje – ukidanje vremenskog ograničenja mandata.

Radi se o pronalaženju načina da se promijene sadašnje odredbe po kojima na funkciju člana Predsjedništva BiH niko ne može biti izabran više od dva puta uzastopno, odnosno nakon dva uzastopna mandata od po četiri godine ne može biti kandidat.

Po kuloarskim pričama, novo rješenje odgovara i Draganu Čoviću i Bakiru Izetbegoviću, a u ovom trenutku Izetbegoviću puno više jer mu u listopadu iduće godine ističe drugi mandat na položaju člana Predsjedništva BiH i ne može se ponovo kandidirati. Te priče kažu da Čović ne bježi od toga da svojim vezama i kanalima isposluje novo rješenje, a Izetbegović bi zauzvrat prihvatio prijedlog HDZ-a o izmjenama Izbornog zakona BiH, navodi Dnevni list.

avaz.ba

Back to top button