Svi se nadaju da je u pitanju šala: Šokantna vijest za vozače u “zemlji automobila”

Njemački Savezni zavod za životnu sredinu predlaže da se brzina vožnje u svim gradovima ograniči na 30 kilometara na sat. Prijedlog je očekivano “dočekan na nož”.

 

– Ograničenje od 30 kilometara na sat treba važiti u svim ulicama u gradovima – rekla je predsjednica zavoda Marija Kraucberger, navodeći da je to dio strategije nazvane “Grad sutrašnjice”.

Navodi da je zaštita životne sredine samo jedan od ciljeva. Sporija vožnja bi značila manje nesreća, posebno teških, ali u zavodu tvrde da bi i saobraćaj bio protočniji te da bi se na cilj stizalo jednako brzo kao i danas, kada je ograničenje u gradovima po pravilu 50 kilometara na sat.

U Ministarstvu saobraćaja nisu oduševljeni prijedlogom. Kažu da bi se tako neopravdano usporavao saobraćaj na glavnim ulicama i podsjećaju da već i sada lokalne samouprave mogu, gdje nađu za shodno, uvesti zone u kojima je ograničenje 30 km na sat. Isto kažu i ministri saobraćaja saveznih pokrajina i Stalna konferencija gradova.

Komentari na prijedlog u njemačkoj štampi različiti su.

– Postoje strahovanja da bi današnje mirne stambene četvrti, u kojima važi ograničenje od 30 na sat, ponovo postale opterećene saobraćajem ukoliko vozači ni na glavnim bulevarima ne bi smjeli voziti brže od toga. Onda bi uličica između stambenih zgrada odjednom postala brži put. To bi bila neželjena nuspojava – piše Nurnberger nachrichten.

– Najvažniji argument protiv ograničenja: već sada lokalne samouprave imaju mnogo načina da uspore saobraćaj ako to smatraju potrebnim. I to ne samo u stambenim četvrtima već i na magistralnim ulicama, makar onima gdje su škole, vrtići, starački domovi ili druge osjetljive tačke – navodi list, prenosi B92.

Nordwest-Zeitung ima još jedan argument protiv ograničenja.

– Samo donekle važi argument da bi se ovako podigla sigurnost saobraćaja. Jer kada neko vozi sporim tempom dužom trasom, prijeti opasnost da mu popusti pažnja – navode.

Jedino je komentator ljevičarskog Neues Deutschland za sporiju vožnju.

– Tako bi se emitovalo manje izduvnih gasova, to je argument sa težinom, s obzirom na hronično veliku količinu štetnih čestica u zraku. Drugo, ograničenje od 30 km na sat bi značilo više sigurnosti za pješake i bicikliste, kojih je posljednjih godina sve više. Kritičari iz Ministarstva saobraćaja kažu da bi ograničenjem glavne gradske saobraćajnice izgubile svoju funkciju da izvuku saobraćaj iz stambenih četvrti. To bi se dalo izbjeći odgovarajućim propisima, da za njih postoji politička volja – piše ovaj list.

(Bportal.ba)

 

Back to top button