Erdogan odgovorio na prijetnje gradonačelnika Brisela: Ako belgijski zvaničnici imaju toliko snage neka izvole

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan uputio je oštar odgovor gradonačelniku Brisela Yvanu Mayeuru koji je izjavio ¨da se neće dopustiti održavanje sastanaka ili drugih radnji Erdoganovih pristalica”. Prema pisanju belgijskih medija, Erdogan će posjetiti Brisel 25. maja zbog NATO samita. Također, navedeno je da će predsjednik Erdogan planirao doći dan ranije kako bi se sastao sa predstavnicima turskih udruženja. Gradonačelnik Brisela je obećao da neće dozvoliti Erdoganu da se sastaje sa bilo kim.

¨Ako belgijski zvaničnici toliko imaju snage neka izvole. Ja idem na Samit (NATO) i to nije glupost. Ovo što oni rade je glupost¨.

Pred polazak u Kinu predsjednik Erdogan je na aerodromu Esenboga u Ankari odgovorio na pitanja novinara.

Novinari su Erdogana, koji će 25. maja otputovati na NATO samit u Briselu, podsjetili na izjavu briselskog gradonačelnika, a predsjednik je odgovorio:

¨Gradonačelnik Brisela nije član NATO-a i ne može govoriti u ime Alijanse. Neka gleda svoja posla. Neka razmišlja kako će očistiti ulice Brisela. On neka gleda svoja posla a nek govore predstavnici NATO-a. Ja ne idem u posjetu Općini Brisel niti u posjetu zvaničnicima Brisela. Ja idem na NATO samit. Ali, ako misle da su toliko snažni da mogu reći ¨nećemo dozvoliti prisustvo Erdogana na NATO samitu, neka izvole. Ja idem na samit. Zašto postoji NATO? Ako neće uzeti učešće u borbi protiv terora zašto bi postojao? O svemu ovome ćemo diskutovati¨, rekao je predsjednik Erdogan.

TRT

Back to top button