Održan deseti predramazanski koncert “Moj ummete”

Bila je to i večer učenja Kur’ana, a proučene su i dove za ubijene u masakru na tuzlanskoj Kapiji i ostalu ubijenu djecu tokom agresije na našu zemlju. Centralna predramazanska manifestacija Rijaseta Islamske zajednice u BiH “Moj ummete” održana je večeras u dvorani “Mirza Delibašić” – Skenderija u Sarajevu, pod visokim pokroviteljstvom reisu-l-uleme Huseina efendije Kavazovića.

Originalna scenografija

U programu manifestacije učestvovalo je više od 400 izvođača iz BiH i inostranstva, od Malezije, preko Irana, Turske, Palestine, Srbije, Egipta i Hrvatske do Španije i Maroka, odnosno od Mašrika do Magreba (od istoka do zapada).

Svi prisutni su imali priliku da uživaju u veoma bogatom i sadržajnom programu sastavljenom od velikog broja horova, orkestara, solista, koji su izveli do sada neizvođene ilahije i kaside. Vokalnu pratnju svim solistima pružio je grandiozni mješoviti hor, koji po brojnosti nikada do sada nije sastavljen u BiH (više od 400 članova), a čine ga članovi desetak horova iz cijele BiH i inostranstva. Bila je to i večer učenja Kur’ana, uz najbolje domaće i svjetske učače, a proučene su i dove za ubijene u masakru na tuzlanskoj Kapiji i ostalu ubijenu djecu tokom agresije na BiH.

Pripremljena je i maštovita i originalna scenografija, tako da su posjetioci imali i nezaboravan vizuelni ugođaj. Dvorana “Mirza Delibašić” bila je popunjena do posljednjeg mjesta, a publika je sa oduševljenjem pozdravila sve izvođače u ovoj spektakularnoj večeri duhovne muzike.

Manifestacija “Moj ummete” prvi put je izvedena 2007. godine u Sarajevu, na stadionu “Asim Ferhatović Hase” na Koševu, tako da je “Moj ummete 2017.” na neki način i jubilarna, jer se ponovo održava nakon deset godina.

(Vijesti.ba / Oslobođenje)

Back to top button