Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici u Holandiji predstavljao BiH: Među najboljim mladim pravnicima u svijetu

Ekipa je pokazala da spada u red najboljih mladih pravnika svijeta. Nijanse su odlučivale o tome ko će se plasirati u četvrtfinale u konkurenciji 62 tima iz svih krajeva svijeta

Grupa studenata treće i četvrte godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici boravila je u Haagu (Holandija), svjetskom gradu pravde, gdje je predstavljala Bosnu i Hercegovinu na ICC Moot Court takmičenju iz međunarodnog krivičnog prava na stalnom Međunarodnom krivičnom sudu. Radi se o najvećem takmičenju iz područja međunarodnoga krivičnoga prava u svijetu, a zeničkom fakultetu bilo je ovo treće uzastopno učešće, kao jedinom pravnom fakultetu iz naše zemlje na ovom renomiranom takmičenju.

 Fotografija za uspomenu ispred Međunarodnog krivičnog suda - Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici u Holandiji predstavljao BiH: Među najboljim mladim pravnicima u svijetu
Fotografija za uspomenu ispred Međunarodnog krivičnog suda

Hat-trick

Ekipa je pokazala da spada u red najboljih mladih pravnika svijeta. Nijanse su odlučivale o tome ko će se plasirati u četvrtfinale u konkurenciji 62 tima iz svih krajeva svijeta. Nakon borbi protiv studenata prava iz Luksemburga, Estonije, Belgije i Jordana, plasirali su se u grupu sa Indonezijom, Hrvatskom, Njemačkom i Gruzijom. Dalje je mogla samo jedna ekipa.

Iz regije su osim Pravnog fakulteta iz Zenice učestvovali studenti pravnih fakulteta iz Zagreba i Novog Sada. Jedini je pravni fakultet iz naše zemlje ostvario pravo na učešće na samom takmičenju. Takmičenje se sastoji iz tri kruga po dva meča/suđenja na engleskom jeziku – svaki tim ima šest mečeva s različitim univerzitetima.

 Takmičarska ekipa PF-a UNZE - Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici u Holandiji predstavljao BiH: Među najboljim mladim pravnicima u svijetu
Takmičarska ekipa PF-a UNZE

Pokrovitelj takmičenja je Grotius centar za međunarodne pravne studije Leiden Univerziteta, uz podršku Međunarodnog krivičnog suda. Riječ je o nadmetanju na koje se pozivaju prestižni pravni fakulteti iz cijelog svijeta, a ponajviše oni koji imaju prepoznatljivu tradiciju Moot Court modela takmičenja u simuliranom suđenju. Pravni fakultet UNZE bio je državni prvak u međunarodnom medijskom pravu za 2013, državni prvak u evropskim ljudskim pravima za 2014, te drugi u BiH u oblasti krivičnog prava 2013. i 2014, odnosno treći 2015. godine.

Tim PF UNZE čine mentori: doc. dr. sc. Nezir Pivić (zamjenik ministra pravde BiH, inače profesor PF UNZE) i dr. sc. Enis Omerović, te pet studenata: Azem Ahmić (III godina), Amina Pivić (IV godina), Adi Delić (master student), Mirza Imamović (III godina) i Nataša Bilić (IV godina). U Haag su putovali još: Spahija Kozlić, Dževad Drino, Halid Kurtović, Maša Alijević i Aida Mulalić (profesori), Jasmin Duvnjak (predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona) i studenti Semir Mujezinović, Ajna Mahmić, Surea Begić, Medina Planinčić, Azra Bešlagić, Dino Saletović, Lejla Ridžalović, Dženita Mameleđija, Merima Haćimić, Ajša Hećimović, Vehid Veispahić, Amra Smajić, Amila Heralić, Medisa Muminović, Faruk Begić Junior, Lejla Bošnjak, Almin Čančar, Sumeja Čehić, Ajla Smaka, Suljo Kalbić, Dejan Božić, Ana Glišić, Emina Silajdžić, Amar Delić, Dženana Kučević, Hermina Makarević, Aida Imamović, Đana Spahić, Anis Maličbegović, Đemila Mujić, Emnijeta Ahmetović, Amina Dizdarević, Pavao Češljić, Dinka Čizmić, Samra Tutnjić, Zakir Mandžuka, Šejla Begić, Dino Bašić, Mirza Džaferović, Lejla Softić, Selma Mujić, Maja Cogo, Amela Spahić i Vanja Bobić. Da sve prođe kako treba u vožnji, pobrinuli su se Vahidin Kovačević i Muriz Ćatić, profesionalni vozači Prevoza putnika Zavidovići i turističke agencije Almy Zenica.

 Jedna od najljepših plaža u Evropi - Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici u Holandiji predstavljao BiH: Među najboljim mladim pravnicima u svijetu
Jedna od najljepših plaža u Evropi

– Jako smo ponosni što smo treću godinu zaredom učesnici jednog takvog takmičenja za studente pravnih fakulteta iz cijelog svijeta i zaista smo ponosni da smo jedan od tri fakulteta iz regije, uz zagrebački i novosadski, koji ima tradiciju učestvovanja na ovom reprezentativnom takmičenju. To je klasični Moot Court koncept simulacije suđenja pred sudskim vijećem. Postupak se sastoji iz dvije faze, pisane i usmene. Pisana je završena krajem februara slanjem podnesaka, a od početka marta do sredine maja, pripremali smo se za usmena izlaganja i raspravu. Nažalost, nismo uspjeli proći u četvrtfinale. Zadovoljni smo plasmanom. Vidjećemo koje mjesto smo zauzeli u ukupnom poretku, jer se ocjene dobijaju po povratku. Bitno je održati kontinuitet, a učimo na vlastitim greškama i nadam se da će sljedeće godine biti bolje, kazao je dr. Enis Omerović, akademski trener ekipe.

Omerović je svakako jedan od najzaslužnijih za dobre rezultate na Moot Court takmičenjima. Još kao student III godine na Pravnom fakultetu u Sarajevu bio je član tima koji je osvojio prvo mjesto u državi na Moot Court takmičenju iz evropskih ljudskih prava i krivičnog prava. Kasnije je dvije godine zaredom bio u ulozi sudije na Balkan Case Challengeu, a dolaskom na Pravni fakultet u Zenici okušao se i u trenerskoj ulozi.

Na pitanje koliko ovakva takmičenja mogu pomoći studentima, Omerović odgovara da mogu pomoći mnogo u njihovom profiliranju, postizanju veće konkurentnosti, jačanju samopouzdanja, te vještina govorništva i istraživanja. Studenti se uče kako istražiti problem, gdje pronaći odgovore, kako formulirati argumente, kako logički slijediti argumentacijsku liniju, kako biti dosljedan i konzistentan u odgovorima na sudijska pitanja na usmenim raspravama.

Uređeni gradovi

Amina Pivić, studentica 4. godine PF-a UNZE, kaže da je ovo bilo predivno iskustvo svima njima, pogotovo što pravnici iz BiH nemaju puno prilika da se druže sa kolegama iz drugih zemalja, profesionalcima u svojim oblastima.

 U Haškom tribunalu - Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici u Holandiji predstavljao BiH: Među najboljim mladim pravnicima u svijetu
U Haškom tribunalu

– Bili smo učesnici na takmičenju sa mladim pravnicima iz 61 zemlje svijeta, pred Međunarodnim sudom pravde iz međunarodnog krivičnog prava. Imali smo simulaciju suđenja, slučaj u kojem smo trebali da branimo prava žrtava, da budemo tužitelji, ali i da budemo advokati, gdje smo branili osumnjičenog. To je iskustvo koje svaki pravnik treba da ima. Naravno, ovo će dobro doći svima nama jer ćemo proširiti vidike, jer smo vidjeli kako to treba da izgleda, objasnila je Amina.

Nataša Bilić, takođe studentica 4. godine, priča kako su je najviše dojmili iskusni pravnici koji su bili u ulozi sudija na takmičenju.

– U biti, vidjeli smo kako oni shvataju sam pojam prava i pravnika. Isto tako, kolege iz drugih zemalja su učestvovali, a mi smo prvi put imali priliku da vidimo takmičare iz Latinske Amerike, Azije, Afrike… Upoznali smo mnogo prijatelja iz Kine, Kenije, kazala je Nataša.

I Amina i Nataša su ustvrdile da je svaki grad u Holandiji dosta uređeniji od gradova u našoj zemlji, da im je sistem bolji, te da je Univerzitet na kojem se takmičenje održavalo posebno uređen za studente, nešto što kod nas studenti još nemaju.

Studenti su posjetili Stalni arbitražni sud u Palati mira, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, gdje su razgovarali sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Sergeom Brammertzom i portparolom Tribunala u Haagu Nenadom Golčevskim, ali i prisustvovali ponovljenom suđenju bivšim šefovima Državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, te su obišli Ambasadu BiH u Haagu, gdje je za njih prijem priredila ambasadorica Mirsada Čolaković sa saradnicima. Posjetili su i holandsku prijestonicu Amsterdam, grad sa najviše stanovnika u zemlji lala.

– Mislim da je ovo tradicija koja se treba sačuvati, jer studenti imaju priliku da dođu i upoznaju se sa drugom kulturom, mentalitetom i drugim načinom školovanja. Sretna sam da vidim ovakvu jednu grupu pametnih, mladih i obrazovanih ljudi koji će, sigurna sam, u Bosni i Hercegovini obavljati važne funkcije, naći svoje mjesto i učiniti našu zemlju boljom, naprednijom i savršenijom, kazala je ambasadorica Mirsada Čolaković.

Osim nje, u Ambasadi BiH u Holandiji su Mile Nikolić, ministar-savjetnik, njen zamjenik, Dragan Mihaljević, prvi sekretar Ambasade koji vodi konzularne, bilateralne i druge poslove u Ambasadi, Nedžad Ćosović, koji obavlja poslove security i vozača, i Dženan Begović, tehnički sekretar Ambasade. Ambasada pokriva Portugal, Međunarodnu agenciju za hemijsko razoružanje, kao i sve sudove u Haagu.

 Haag je turistička atrakcija - Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici u Holandiji predstavljao BiH: Među najboljim mladim pravnicima u svijetu
Haag je turistička atrakcija

Studijsko putovanje

– Studijsko putovanje u Haag je za 60-ak studenata PF-a UNZE bilo korisno. Studenti su se tokom dvodnevnog boravka na Haškom tribunalu upoznali s njegovim radom, specifičnostima, ali i činjenicom da se tribunal zatvara krajem 2017. godine. No, sa radom će nastaviti Rezidualni mehanizam koji će voditi eventualne žalbene postupke. Studenti su također posjetili Međunarodni sud pravde, čije je sjedište u Palati mira u Haagu. Osim edukacijskog dijela, putovanje je imalo i zabavni sadržaj koji je započeo posjetom Amsterdamu, zatim posjetom prelijepoj plaži Scheveningen u Haagu i panoramskim obilaskom Frankfurta autobusom pri povratku u BiH. Za PF putovanje je izuzetno značajno jer već po treći put naši studenti borave u Haagu, prijestolnici evropskog pravosuđa kao što to čine i studenti iz cijelog svijeta. PF je ponosan što svojim studentima omogućava viši nivo edukacije na ovaj način, ali i nezaboravne momente druženja na ekskurziji u Kraljevini Holandiji, istakla je doc. dr. Maša Alijević, prodekan PF-a UNZE za NIR i međunarodnu saradnju.

Doc. dr. Aida Mulalić, koordinatorica za I i II ciklus studija na zeničkom Pravnom fakultetu, naglasila je da je posjeta studenata Haagu veliki uspjeh PF-a UNZE koji koristi i ovoj visokoškolskoj ustanovi, ali i studentima koji su u Haškom tribunalu saznali puno o nastanku, radu, najvažnijim slučajevima vezanim za najteža krivična djela.

Ovo je treća studijska posjeta Pravnog fakulteta iz Zenice. Osim njih, u 24 godine postojanja Tribunala u Haagu bile su još svega dvije organizovane posjete studenata pravnih fakulteta iz naše zemlje. Studenti Prava iz Sarajeva dolazili su 1996, a studenti Prava iz Tuzle 2014. godine. Za mjesto koje organizovano svake godine posjeti više od 8.000 studenata iz cijelog svijeta, pet posjeta iz BiH je malo. Premalo.

– Imali smo priliku postavljati pitanja i glavnom tužiocu Brammertzu. Sudjelovali smo u raspravi sa sudijama, kao i sa ljudima koji rade u ICTY-ju. Došli smo do novih saznanja, a imali smo i dobra predavanja, kazao je Amar Delić iz Zenice, student treće godine.

Anis Maličbegović iz Zavidovića, student četvrte godine PF-a UNZE, rekao je da je ovo putovanje za sve pravnike od velikog značaja.

– Nadam se da će Pravni fakultet nastaviti sa ovakvim posjetama Haagu, svjetskom gradu pravde. Haag se čini kao jedan lijepi grad za porodični život. Bili smo smješteni u Scheweningenu gdje je mirno, ima šume, plaža, more, saobraćaj vrhunski organizovan, ističe Maličbegović.

 Suljo Kalbić, heroj koji se okupao u Sjevernom moru - Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici u Holandiji predstavljao BiH: Među najboljim mladim pravnicima u svijetu
Suljo Kalbić, heroj koji se okupao u Sjevernom moru

Odvažni Suljo

Jedan od heroja mimo sudnice bio je Travničanin Suljo Kalbić, student treće godine PF-a UNZE, koji se u dva navrata okupao u moru u Haagu. Okupao se, dakle, u po maja u Sjevernom moru, jednom u noćnim, a drugi put u jutarnjim satima, i preživio. Odvažni Suljo je stekao simpatije kolega, a posebno pripadnica ljepšeg spola.

Studenti nisu krili oduševljenje. Svi odreda hvalili su menadžment Fakulteta, svoje profesore, ljude koji su im bili na usluzi za vrijeme boravka u Holandiji. A što se tiče Haaga – svjetsko mjesto pravde je sve samo ne obično, tmurno i dosadno. Mjesto u kojem radi 30.000 diplomata nudi puno toga što nema veze sa pravom i pravdom. Tamo, istina, vlada sistem, ljudi znaju da žive, uživaju, ali i privređuju. Tamo je i jedna od najljepših plaža u Evropi koja krasi ovo mjesto.

oslobodjenje

Back to top button