Izetbegović za Faktor: Republika Srpska koristi vojnu imovinu kao žeton u pregovorima

Da li će BiH u ovoj godini napraviti ključni korak ka članstvu u NATO-u ili ne, u mnogome će ovisiti o sastanku koji će biti održan u Briselu 21. juna ove godine.

Bakir Izetbegović FOTO: ARHIV

Bakir Izetbegović FOTO: ARHIV

Mogućnost aktiviranja Akcionog plana za članstvo (MAP) će tog dana biti tema razgovora u Glavnom štabu NATO-a, a delegaciju BiH koja će putovati u Brisel će činiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministrica odbrane BiH Marina Pendeš.

Jedan od dva uvjeta koji su postavljeni pred BiH kako bi se aktivirao MAP je u potpunosti ispunjen. Usvojen je dokument “Pregled odbrane”, a preostali još uvijek neispunjeni uvjet jeste knjiženje perspektivne vojne imovine sa entiteta na državu BiH.

Kamen spoticanja u tom procesu predstavlja odnos Republike Srpske, koja odbija na državu BiH uknjižiti vojne lokacije koje se nalaze na prostoru tog bh. entiteta. Usporavanje tog procesa, smatra član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Republika Srpska koristi kao dodatni žeton u pregovorima o državnoj imovini.

– Međutim, taj proces je već u poodmakloj fazi, a prelomni momenat bio je kada je prošle godine Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo drugostepenu presudu po kojoj država ima pravo vlasništva nad vojnim objektom “Veliki Žep” u općini Han Pijesak u entitetu Republika Srpska, te je naloženo nadležnim organima entiteta da izvrše uknjižbu te vojne imovine na državu. Ova pravosnažna odluka Suda BiH je izuzetno važna kao presedan za buduće sudske odluke u slučajevima osporavanja ili opstrukcije uknjižbe vojnih lokacija u entitetu Republika Srpska. U tom smislu, knjiženje vojne imovine postaje tehničko pitanje. Imajući u vidu da ni neke članice NATO-a, poput Slovenije i Hrvatske, nisu još dovršile svoj proces knjiženja, postoji mogućnost da se postignuti napredak valorizira fleksibilnijim pristupom. O tome će glavnu riječ kazati NATO – izjavio je za Izetbegović za Faktor.

Integracija BiH u NATO je, ističe Izetbegović, najbolji način za postizanje stabilnosti i sigurnosti zemlje, a time i ekonomskog prosperiteta u BiH.

– Proces euroatlantskih integracija je najefikasnije sredstvo za transformaciju naše države i društva, s ciljem postizanja modernih demokratskih standarda, izgradnje konkurentne tržišne ekonomije i ubrzavanja ekonomskog razvoja. U tom smislu, s obzirom da kapital za velika ulaganja traži profit i stabilnost, iskustvo drugih zemalja koje su ulazile u NATO na isti način pokazuje da članstvo Alijanse itekako privlači ozbiljne investitore u zemlju i time direktno pospješuje ekonomski rast – izjavio je član Predsjedništva BiH.

faktor.ba