Kakvu će politiku voditi Vučić bez Nikolića “na leđima”

Kakvu će politiku voditi Vučić bez Nikolića
Mandat Aleksandra Vučića kao premijera Srbije, generalno gledano, pozitivan je, ističe u analizi politički analitičar Žarko Papić. Ključni uspjeh mu je to što je većinski nacionalno orijentiranu Srbiju “preveo” na evropsku orijentaciju.

Bio je faktor političke i ekonomske stabilnosti Srbije. Jedini je regionalni lider kome je jasno da su ključni za stabilnost Zapadnog Balkana. Odluka da se kandidira za predsjednika je, smatra Papić, rezultat procjene da će narednih godina regija biti ozbiljno destabilizirana.

„Pozicija predsjednika mu daje veće mogućnosti u tim spoljnopolitičkim ozbiljnim intervencijama. Držim da će mu biti jako stalo da sačuva stabilnost regiona“, kaže Papić.

Tokom premijerskog mandata Vučić je uspio zadržati prilično miran i staložen odnos prema BiH, a pogotovo bošnjačkim liderima, kada se to možda nije ni očekivalo. Posebno nakon što je napadnut u Potočarima, ali i nakon što je pokušana revizija presude protiv Srbije za genocid. S bh. premijerom Denisom Zvizdićem često je bio usamljeni glas razuma. Papić to vidi kao moć prepoznavanja umjetnih, kratkoročnih kriza.

„Jednostavno se sklanja potencijalno žarište da bi se ostalo na glavnoj trasi dobrih odnosa Srba i Bošnjaka. Ne zaboravite da je Vučić stalno za leđima imao Nikolića, koji je uvijek predstavljao ono što zovem prvom Srbijom, nacionalno orjentisanom. Koji je jednostavno davao nacionalističke izjave poput ove posljednje da će RS i Srbija biti jedno“, smatra Papić.

Vučić će sigurno zadržati vanjskopolitički kurs, smatra Papić. Sve drugo, kaže, išlo bi nautrb upravo Srbiji. Na tom putu Vučića čeka možda i konačno rješavanje pitanja Kosova.

“Kosovo je, svakome ko želi da vidi kako stvari stoje, za Srbiju definitivno izgubljeno. S druge strane, politički, s obzirom na silnu ideologizaciju zadnjih 50 godina i takozvanu tradiciju Kosova, vrlo je teško naći političara u Srbiji koji će to presjeći i reći – hajde da shvatimo šta je realnost“, kaže Papić.

Smatra da će se ipak u narednim godinama pronaći kompromisno rješenje. Daje za primjer Kipar i Krim, te odugovlačenje statusa kvo gdje svi toleriraju uvjetno rečeno nerješen rezultat.

(Vijesti.ba)

Back to top button