GRAĐANI ZA BRZE PASOŠE DALI 1,8 MILIONA KM!

Uprava Agencije za identifikacione dokumente (IDDEEA) otputovat će u njemački Roding, u glavno sjedište „Muehlbauer Holdinga“, kako bi razgovarala s predstavnicima ove kompanije o problemima nastalim u štampanju i isporuci pasoša za građane BiH.

Prijeti fijasko

Kćerka njemačke firme „Muehlbauer“ iz Banje Luke, koja je 21. marta dobila 10,9 miliona KM od BiH da nastavi izdavati pasoše, ostala je nedavno i bez specijalnog papira, zbog čega se na izdavanje putnih isprava čeka i duže od mjesec, piše Avaz.

Ni aktiviranje finansijskih penala, kako saznajemo, nije dalo rezultate, jer bi problemi s izdavanjem pasoša u jeku turističke sezone, kada se očekuje dolazak bh. dijaspore, uskoro mogli doživjeti svoj vrhunac, koji prijeti da preraste u pravi fijasko. Kako bi izbjegli katastrofalne posljedice, saznajemo da u IDDEEA-i na sve načine pokušavaju upozoriti Nijemce da bi neispunjavanje obaveze iz ugovora moglo biti pogubno u narednih mjesec.

No, dok traže rješenje, istina prilično zakasnjelo, za novonastali problem, bh. vlasti, istovremeno, zadovoljno trljaju ruke kada je u pitanju zarada od pasoša koji su izdati po hitnoj proceduri.

Napunili kasu

Saznajemo da je IDDEEA od 22. marta od 26. maja izdala blizu 8.000 pasoša po hitnoj proceduri. Najveća pomama za dokumentima, čije izdavanje u skraćenoj proceduri košta 250 KM, zabilježena je od 19. do 26. maja, sa skoro 1.500 izdatih brzih pasoša. Do 19. maja Agencija je izdala oko 6.500 brzih pasoša. Jedan dio odnosi se na pasoše u slučajevima liječenja i smrti, ali njih nije bilo više od 500.

Kada se oko 7.500 pasoša izdatih po hitnoj proceduri pomnoži sa 200 KM, plus dodatnih 50 maraka troškova dostave, dođe se do podatka da je u budžet BiH za dva mjeseca uplaćeno oko 1,8 miliona KM. Pasoš u redovnoj proceduri za punoljetne osobe košta 50 KM.

Djeca i dalje ne mogu na ekskurzije

Zbog problema s izdavanjem pasoša učenici i dalje muku muče kako da dođu do putnih isprava. Upravo zbog kašnjenja u isporuci mnoge ekskurzije su otkazane.

Čelnici Vijeća ministara šute

Zanimljivo je da, dok traje agonija s izdavanjem pasoša, čelnici Vijeća ministara BiH se ne oglašavaju. Predsjedavajući Denis Zvizdić, umjesto da sazove hitnu sjednicu i zatraži odgovornost čelnika IDDEEA-e koji su potpisali ugovor s firmom koja svoje obaveze nije u stanju ispuniti, s govornice dijeli lekcije da se mora naći krivac.

(Hayat/Foto: Arhiv)

 

Back to top button