Što učiniti kad dijete psuje?

Psovke i ružne riječi dijete može čuti na televiziji, u trgovini, na igralištu, u vrtiću. Dovoljno je da neku riječ čuje samo jednom i da je ponavlja stalno

Sva djeca eksperimentiraju s psovkama i ružnim riječima. Nekada roditeljima nije jasno gdje su to mogli čuti, ali treba biti svjestan činjenice da su djeca male spužvice koja jednostavno sve upijaju. Kako ih spriječiti da to čine?

Ne mora značiti da non-stop psujete u kući i da je čulo od vas, jer dijete ružne riječi može čuti na televiziji, u trgovini, na igralištu, u vrtiću. Dovoljno je da neku riječ čuje samo jednom i da je ponavlja stalno. Uostalom nije niti važno tražiti uzrok, točnije osobu od koje je čuo ružnu riječ, već da mu date do znanja koliko je to ružno i nepristojno.

Kako da djetetu dam do znanja da je ružno psovati? Za početak, naravno, trebate biti dobar primjer. Čak i ako ste ranije psovali imajte na umu da je sada kada imate dijete to neprihvatljivo i potrudite se da iz svog rječnika izbacite ružne riječi. Ukoliko vam se ipak omakne neka psovka ispričajte se djetetu za svoj govor. Ignorirajte dijete kada počne psovati. Dijete vjerojatno traži vašu pažnju na taj način, a ako je ne dobije, potrudit će se pridobiti ju na neki drugi način. Nagradite dijete malim poklonom (čokoladicom, odlaskom u park) kada se ispriča zbog psovke ili se ispravi prikladnom riječju. Dijete time daje do znanja da je svjesno da je pogriješilo i treba ga nagraditi što se potrudilo da se ispravi. Neku djecu će to potaknuti da vašu pažnju privuku pozitivnim i lijepim ponašanjem. Objasnite djetetu da su ružne riječi neprihvatljive, ali budite spremni na to da će dijete možda biti zbunjeno oko toga koje riječi su prihvatljive a koje ne, pa će vas stalno ispitivati. Budite strpljivi, ali i pažljivi, da ne pretjera sa svojim stalnim zapitkivanjem. Utvrdite kaznu za psovanje i budite dosljedni u provođenju. Vikom i ljutnjom nećete ništa postići, već neka kazna bude recimo zabrana gledanja crtića, zabrana slatkiša i slično. Ako mu zabranite nešto što voli, dijete će vremenom i samo razmisliti želi li „žrtvovati“ nešto zbog psovanja.

Moje dijete psuje zato što se ljudi tome smiju i misli da je to zanimljivo. Što da poduzmem? Budite spremni na to da će vam najveći problem biti okolina (rodbina, prijatelji), kojima će biti smiješno i zanimljivo kada dijete govori ružne riječi, a možda će ga ohrabrivati ili čak učiti novim neprikladnim izrazima. Ukoliko se radi o vama bliskim ljudima, objasnite im da vam to smeta i da ignoriraju dijete kada psuje. Ako vas netko iz inata neće poslušati, u tom trenutku nemojte ništa poduzimati, već pričekajte i popričajte ozbiljno s djetetom čim dođete kući ili budete nasamo. Objasnite mu koliko je ružno psovati i da mu se svi smiju zato što to nije lijepo, a ne zato što je zanimljiv. Čak iako ste liberalni po pitanju psovki i izgovaranja ružnih riječi, djetetu treba dati do znanja da to nije lijepo, jer se može dogoditi da vam u nekom društvu bude izuzetno neugodno zbog njegovog ponašanja.

Klokanica.24sata.hr

Back to top button