Tajni plan Njemačke za Balkan: Kompenzacija za dugo čekanje na ulazak u EU donosi procvat ekonomije u BiH

Pozivajući se na diplomatske izvore, beogradske “Novosti” navode da je Berlin spremio “mini Maršalov plan” za Balkan koji bi u narednih nekoliko godina trebalo da podigne ekonomije regiona i taj prijedlog će se uskoro naći na stolu Europskog savjeta u Briselu, koji bi trebalo da ga odobri i odredi poseban fond za balkanske države

 

Njemački plan nazvan je “Berlin plus”, a novac za njegovu realizaciju trebalo bi da između ostalih, osigura Evropska ekonomska zona (EEA) koju čine sve zemlje članice EU, Island, Lihtenštajn i Norveška, kao i Europska asocijacija za slobodnu trgovinu (EFTA), kojoj, uz navedene države, pripada i Švicarska.

Iznosi još nisu poznati, jer bi tek trebalo da se organiziraju donatorske akcije, ali bi, zbog obima projekata, svakako trebalo da budu pozamašni. Ideja je da se od regiona u kratkom roku od nekoliko godina stvori atraktivan ekonomski prostor.

Fondovi bi, između ostalog, mogli da se koriste i za osnivanje novih firmi.

Prema istim izvorima, jedan od ciljeva je i da se zapadni Balkan umreži infrastrukturnim vezama kao što su autoceste koje bi spojile Srbiju sa Bosnom i Hercegovinom ili Beograd s Tiranom, preko Prištine.

Europska unija bi na ovaj način dobila obučene radnike i tehnološki pripremljen region, a cilj je i da se povećanjem standarda zapadni Balkan više približi europskim partnerima,.

Namjera je da se tako “preskoči” neizvjesno razdoblje od sljedećhih nekoliko godina u kome se EU, pritisnuta mnogobrojnim krizama, ne namjerava više širiti.

Za Njemačku zapadni Balkan ima veliki sigurnosni značaj, navodi se u tekstu.

(Bportal.ba)

 

Back to top button