Jedini način da se bez prolivanja krvi smijeni vlast Dodika je da DNS i Domovina priđu opoziciji 2018.

Jedini način da se bez prolivanja krvi smijeni vlast Dodika je da DNS i Domovina priđu opoziciji 2018.
U Republici Srpskoj postoji nelegalni predsjednički sistem. Predsjednik Republike daje mandat. Ja sam siguran, a to je i Milorad Dodik više puta izjavio, da mi donesemo 42 potpisa, on ne bi dao mandat predstavniku opozicije. Prema tome, ova situacija će se razrješiti samo na izborima 2018.godine, kazao je za TV1 zastupnik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zdravko Krsmanović.

“Mi moramo pobijediti za predsjednika Republike, a onda će ta vladajuća struktura SNSD, DNS i SP-a raspasti i određene političke partije, prije svega mislim DNS će prići novoj vladajućoj strukturi, zajedno sa Domovinom i to je jedini demokratski način da se bez sukoba, ulice i prolivanja krvi promijeni vlast u RS-u, da se prevaziđe ovakva situacija”, kazao Krsmanović.

On je istakao da je Vlada RS-a u funkciji jednog čovjeka, diktatora koji je uveo predsjednički sistem.

“Njegov budžet je veći nego budžet Narodne skupštine RS-a. Uveden je na nelegalan način predsjednički sistem. On predstavlja čitavu izvršnu vlast a Vlada je samo njegov protočni bojler, kao i vladajuća većina u NSRS koja samo diže ruke. Tu nema nikakve demokratije i radi se o jedno autoritarnom sistemu vlasti, sistemu Bjelorusije i to treba što prije promjeniti”, kazao je Krsmanović

Krsmanović je kazao da je Dodikova posjeta Rusiji jedan obični spin Milorada Dodika..

“Zainteresovanost Rusije za RS nije nikakva. Dodik od toga pravi medijski spin da bi skrenuo pažnju i dao sebi na važnosti. Rusiji su mnogo važniji partneri Iran, Turska, problemi sa Ukrajinom, odnosi sa NATO savezom, a RS postoji samo kroz ovu Dodikovu priču na osnovu koje Dodik sebi diže cijenu. Nikakva ekonomska pomoć iz Rusije, RS-u neće doći, niti je to ikada bila ozbiljna varijanta. Rusi su ušli da uzmu energetski sektor, da uzmu rafineriju nafte Brod a i nju polako na neki način zatvaraju. Oni će se sa ovog prostora samo povlačiti i ovo je samo jedna priča o rusko-srpskom prijateljstvu, pravoslavlju koja Dodiku kao nacionalisti daje vjetar u leđa, krijući će se Putina, jednog nespornog svjetskog lidera”, kazao je Krsmanović za TV1.

(Vijesti.ba)

Back to top button