Haos ispred KCUS-a | Sebija utjerala pacijente u Kliniku, doktori obećali riješiti probleme, rodbina teško oboljelih pacijenata poručila: I ranije ste obećavali i lagali

Drama ispred Klinike za onkološku i glandularnu hirurgiju Kliničkoga centra Univerziteta kada je grupa teško oboljelih pacijenata izašla na proteste okončana je nakon što ih je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović utjerala u Kliniku te rodbini poslala doktore koji su obećali da će sve biti riješeno.

Naime, skoro 150 teško bolesnih onkoloških pacijenata trebala je danas biti otpuštena iz KCUS-a jer ne rade aparati za zračenje, koji su neophodni za nastavak terapije u liječenju karcinoma. Menadžment KCUS-a jutros je dostavio otpusna pisma pacijentima, ali je njih najmanje 15 odbilo da potpiše te liste. Onkološke pacijentice jutros su se okupile ispred bolnice kako bi izrazile svoj protest.

– Ogorčene smo. Životi su nam ugroženi i mi se borimo za život, a sada nam oduzimaju i to pravo da se borimo. Svjesno nas ubijaju – kazala nam je plačući jedna pacijentica.

Pacijentice za sve krive direktoricu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebiju Izetbegović.

– Bakirovica je za sve kriva – kazala nam je pacijentica iz Tuzle.

Članovi porodica pacijentica kažu da su kontaktirali bolnice u Mostaru i Tuzli, međutim, u ovim bolnicama su im rekli da nema mjesta, da imaju samo oko deset slobodnih kreveta.

Pacijentice su poručivale da neće ići iz bolnice pa makar spavale na ulici.

Kako saznajemo, kvar na linearnom akceleratoru traje već nekoliko dana, a serviser je odbio da vrši popravke, jer uprava KCUS-a sa Sebijom Izetbegović na čelu, zbog navodnih ušteda, nije plaćala usluge servisiranja.

Reporterka “Dnevnog avaza” dalje je javljala da je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović poslala zaštitare da izbace predstavnike medija iz kruga bolnice.

– Tu su dva zaštitara koji su dobili striktno naređenje da udalje predstavnike medija koji se nalaze ispred Onkološke klinike s pacijenticama koje plaču – kazala je reporterka “Avaza”.

Nakon toga, zanimljivu informaciju dobili smo od kolega novinara iz drugih medijskih kuća. Naime, u namjeri da dođu na teren i izvještavaju o dešavanju pozvali su KCUS tražeći informaciju o tačnoj lokaciji gdje se održavaju protesti. Međutim, rečeno im je da “nema nikakvih protesta” te da je to “laž”.

– U međuvremenu, jedna teško bolesna pacijentica krvari ispred KCUS-a, a jauci odjekuju, jezivo je – opisala je novinarka “Avaza” stanje ispred KCUS-a jutros.

Izrevolitrana Sebija nakon toga dala je uputu zaštitarima da zabrane pacijentima da se vrate u Kliniku. Međutim, brzo se predomislila te je naredila da se svi pacijenti uvedu u Kliniku.

Nakon što su pacijenti faktički “utjerani” u Kliniku, pred rodbinu pacijenata i novinare izašao je doktor Semir Bešlija koji je kazao da će se rješenje ubrzo pronaći te da će pacijenti imati potrebno liječenje.

On je istakao da će do petka biti popravljeni aparati. Međutim, ni pacijenti ni njihova rodbina ne vjeruje u ova obećanja.

Kako su nam kazali, i ranije su dobivali slična obećanja koja se nikada nisu ispunila.

Avaz.ba

Back to top button