Ambasada BiH u Londonu: Nema informacija da li su u požaru stradali i državljani BiH

Još se zbrajaju žrtve nakon velikog požara koji je u noći sa utorka na srijedu zahvatio neboder u centru Londona.

Londonska policija saopćila je da je šest osoba poginulo u požaru koji je izbio u višespratnici u Londonu, ali očekuje se da će broj žrtava biti i veći.

– U ovom trenutku možemo potvrditi smrt šest osoba, ali vjerovatno je da će broj poginulih rasti tokom narednih dana – rekao je policijski komandant Stuart Cundy i dodao da se veliki broj osoba nalazi na liječenju.

Neki mediji objavili su nepotvrđene informacije kako je u neboderu koji je izgorio živjela i jedna porodica porijeklom iz Bosne i Hercegovine, te se strahuje da su i oni stradali u požaru. Kontaktirali smo Ambasadu BiH u Londonu, gdje su nam kazali da oni još ne raspolažu informacijama o tome da li je u požaru eventualno stradao i neko od bh. državljana.

– Za sada se zna da je smrtno stradalo šest osoba, ali zvaničnici još ne iznose imena žrtava u javnost. Nemamo nikakvih informacija da su u zgradi bili i državljani BiH – rekli su nam iz Ambasade.

Iz londonske ambulantne službe kažu da je 50 ljudi hospitalizovano u pet bolnica nakon požara. Dany Cotton, komesarka londonske vatrogasne službe, kazala je da se radi o požaru “bez presedana”, te da u svojoj 29-godišnjoj karijeri nije vidjela tako veliki požar u stambenoj zgradi.

Vatrogasna brigada je saopćila da stabilnost 27-spratne stambene zgrade u Londonu provjerava inženjer, uz napomenu da je zgrada za sada sigurna i da vatrogasci mogu da ulaze unutra i spašavaju ljude.

Požar je izbio u srijedu oko jedan sat nakon ponoći i brzo se proširio kroz zgradu. Ubrzo je na lice mjesta stiglo preko 20 ekipa Hitne pomoći, te oko 200 vatrogasaca sa 45 vatrogasnih vozila. Nekoliko sati nakon izbijanja požara gust dim se mogao vidjeti sa udaljenosti od nekoliko kilometara.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan je izjavio da će na neka pitanja morati da se pruži odgovor u vezi sa sigurnošću zgrade budući da su neki od stanara, kako je naveo, savjetovani da ostanu u svojim stanovima u slučaju požara.

Back to top button