Zdrava prehrana djece

Raznovrsno povrće je rudnik vitamina, minerala i dijetalnih vlakana te zdrava hrana neophodna za razvoj djece

Povrće je neizostavni dio jelovnika za djecu. Ipak, zbog opiranja određenim namirnicama, roditelji muku muče da ih na ovakav način prehrane privole. Imajući na umu da je povrće rudnik vitamina, minerala i dijetalnih vlakana, neophodnih za njihov razvoj, stručnjaci savjetuju da roditelji svojim primjerom navedu mališane na zdravu prehranu. To znači da bi mame i tate trebali svakodnevno jesti povrće pred djecom, uživati dok grickaju svježu mrkvu, celer ili kuhanu brokulu.

Mališani vole preljeve, pa možete da “maskirate” povrće u razne umake ili ga ubacite krišom u špagete. Isto tako, možete servirati u vidu grickalica, za to je idealna svježa mrkva isječena na tanke štapiće. Ko ima uvjete, može djeci dopustiti da zasade “svoje povrće”, ili da pomažu u branju jer će ga tako zavoljeti.

Ovisno o dobi, svakoga dana bi djeca trebala da u organizam unesu određene količine povrća. Za mališane od dvije do tri godine neophodna je šoljica (2,5 dl) isjeckanog svježeg povrća dnevno. Ali, ako se radi o zelenom lisnatom povrću, potrebne su dvije. Djeci od četiri do osam godina potrebna je šoljica i po povrća. Djevojčice od devet do 13 godina trebalo bi da unesu dvije, a dječaci istog uzrasta dvije i po šoljice.

Količina povrća se razlikuje i za djevojčice i dječake između 14 i 18 godina. Djevojčicama je za normalan razvoj i zdravlje organizma potrebno dvije i po šoljice povrća, a dječacima tri.

Vrlo je važno da izbor povrća tokom sedmice bude raznovrstan, odnosno da bude zastupljeno zeleno (brokula, zelje, špinat, zelena salata), bijelo (celer, karfiol, krompir, luk), narandžasto i crveno (mrkva, paradajz). Nikako se ne smiju da izostave mahunarke – kukuruz, grašak, grah, mahune, kao ni tikvice ili krastavac.

Kada se radi o namirnicama, hranjive tvari se nažalost gube pohranom. Zato bi svježe voće i povrće trebalo koristiti u većim količinama kako biste iskoristili što više vitamina. Pored toga, mnogi vitamini i hranjive tvari nalaze se upravo neposredno ispod kore pa je uputno jesti i koru svega što se može jesti s korom.

oslobodjenje

Back to top button