Reisu-l-ulema Kavazović u Konjević Polju: Ovo što imamo u Podrinju, to je najvrjednije što imamo u našem narodu

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović obratio se prisutnima na iftaru „Bošnjaci na Drini“ u Konjević Polju, na kojem se, prema procjenama, okupilo oko 7.000 postača, piše portal Faktor.ba.

Ef. Kavazović je istaknuo zadovoljstvo zbog činjenice da je iftar organiziran u Konjević Polju.

– Našim venama teče Drina, naša rijeka koju volimo, rijeka koja nam je ostala u srcu, rijeka koja nas i hrani i brani. Ovo ovdje što imamo u Podrinju, to je ono najvrjednije što imamo u našem narodu. Podrinjci i ona njihova epopeja borbe, od Cerske, Srebrenice, Zvornika, Bratunca i svih drugih mjesta u kojima su živjeli Bošnjaci, govori nam da ta borba, bez obzira koliko bila teška i duga, nije bila uzaludna. Večeras ovdje, okupljeni u safovima, ustvari svjedočimo našu prisutnost od vajkada na ovim prostorima, kao narod potpuno svjestan činjenice da bez velikog truda i velikih odricanja ne možemo ići naprijed i ne možemo biti narod – kazao je reisu-l-ulema.

Žrtva koju su Podrinjci dali za BiH se, smatra Kavazović, ne može nadoknaditi.

– Drago mi je da sam čuo predsjednika večeras da je kazao da će ovaj kraj učiniti gradilištem, da će Podrinje postati gradilište. To trebaju svi da nas ovdje prisutni dobro razumiju, prije svega naši privrednici koji se trebaju angažirati i da ovo zaista postane jedno veliko gradilište u BiH – kazao je Kavazović.

Muslimani u Podrinju i cijeloj BiH, naglasio je reisu-l-ulema, moraju biti svjesni svoje vjere, njenih dubina i poruka časne knjige Kur'ana.

– Budite svjesni da nema naroda koji se može pobijediti ako zna svoj put, ako ispred sebe ima svoj cilj i ako duboko u njegovoj duši postoji ljubav za tlo pod njegovim nogama. Imamo problema, ali ti problemi nisu nesavladivi. Ako budemo znali i ako budemo slijedili Resullalaha i ako budemo slijedili naše vođe, rahmetli predsjednika Aliju Izetbegovića i ovu postavu koja sada vodi Bošnjake, ako Bog da naše Podrinje će biti ponovo što je nekada bilo. Ono sve više liči na to i danas ovdje možemo kazati da smo ponosni na sve vas koji ste se vratili. Pravi i istinski heroji našega naroda su povratnici. Oni su jedini heroji nakon naše epopeje iz ‘95. godine. Zato svima vama molim dragog Boga da nam ukabuli ovaj ramazan, naš post, a post će u nama izgraditi još jaču želju da dođemo do našega cilja, da živimo u našoj zemlji u miru sa svima koji žele da sa nama žive u miru i da se radujemo našim uspjesima – zaključio je reis Kavazović.

Back to top button