Hrvatska: Putarine od danas skuplje za 10 posto

Na svim dionicama Hrvatskih autocesta (HAC) i na Autocesti Rijeka – Zagreb (ARZ) od danas do 10. rujna/septembra putarine su poskupjele za prosječno 10 posto.

 

Putarina na relaciji od Zagreba do Splita koštat će od danas, umjesto 181 kunu (24,45 eura), 200 kuna (27 eura), od Zagreba do Rijeke 77 (10,4 eura) umjesto 70 kuna (9,45 eura), a od Zagreba do Osijeka 135 (18,24) umjesto 122 kune (16,48 eura), javlja Anadolija.

Poskupljenje će se primjenjivati samo za motocikle i  privatne automobile (IA i I skupina), dok za vozila u transportnom prometu, za autobuse i kamione, kao i za kampere, cijene putarina ostaju iste.

HAC je izvijestio kako se zbog metodologije izračuna cijene putarina na nekim dionicama neće mijenjati, kao npr. na naplatnoj postaji Bregana. Negdje će povećanje iznositi 3 posto, ali prosječno će povećanje iznosi 10 posto.

Povećanje putarine za 10 posto odnosi se na dionice: A1 Zagreb-Dugopolje, A1 Zagreb-Karamatići (Ploče), A1 Zagreb-Karlovac, A1-A6 Zagreb-Rijeka (Grobnik), A4 Zagreb-Goričan, A3 Zagreb-Lipovac, A3-A5 Zagreb- Osijek, A11 Mraclin-Lekenik, Bregana, Tunel Sveti Ilija i Krčki most.

Vozači koji žele izbjeći plaćanje putarina te eventualne gužve na autocestama zbog godišnjih odmora i turističke sezone, imaju mogućnost korištenja državnih i lokalnih cesta.

Razlozi za povećanje putarina su visoka zaduženost HAC-a i ARZ-a te nemogućnost otplate kredita koje otplaćuju ova dva koncesionara.

Anadolija.

 

Back to top button