Njemačke vlasti upozorile Erdogana: Na samitu G20 ne obraćaj se javno Turcima

Njemačke vlasti upozorile Erdogana: Na samitu G20 ne obraćaj se javno Turcima
Njemačke vlasti upozorile su turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da bi trebao da poštuje zahtjev da se tokom samita G20 ne obraća javno Turcima koji žive u Njemačkoj, saopšteno je iz Vlade Njemačke.

Veze između Berlina i Ankare su se pogoršale tokom ove godine zbog neslaganja na polju politike i bezbjednosti, kao i zbog hapšenja njemačkog novinara turskog porijekla u Turskoj, te zabrane posjete njemačkih poslanika turskoj avio-bazi u kojoj su smještene njemačke trupe.

Erdogan je bio bijesan zbog zabrane održavanja mitinga u Njemačkoj pred referendum u Turskoj. Taj čin zabrane mitinga Erdogan je nazvao “taktikom nacističke Njemačke”.

Njemačka je prošle sedmice odbila zahtjev Ankare da dozvoli turskom predsjedniku da tokom samita u Hamburgu održi govor pred članovima turske zajednice u Njemačkoj, kojih ima oko tri miliona.

Ministar spoljnih poslova Njemačke Zigmar Gabrijel izjavio je prošle sedmice da ne želi da vidi da se unutrašnji sukobi u Turskoj šire među članove turske zajednice u Njemačkoj.

 

(Vijesti.ba / SRNA)