Šokantna sudbina: Ovaj čovjek je imao dva lica pa se zbog toga ubio! (VIDEO)

Šokantna sudbina: Ovaj čovjek je imao dva lica pa se zbog toga ubio! (VIDEO)

Foto: Screenshot

Često imamo običaj da za neku osobu žargonski kažemo da je sa čovjek sa “dva lica”, ali da li znate da su kroz historiju zaista postojale osobe koje su bukvalno imale dva lica?

Englez Edward Mordrake, koji je živio u 19. vijeku, imao je veliku anomaliju. Rođen je sa dva lica, odnosno, on je čovJek koji je imao dva lica, jednim s prednje, a drugim “parazitskim” sa zadnje strane lobanje, na potiljku.

Smatrao je da je to drugo lice “demonsko” jer je često noću znalo da “izgovara demonske riječi”, i želio je da ga ljekari odstrane. Ipak, tada se niko nije usudio ni da pomisli da pokuša takav zahvat. I za današnju medicinu odstanjivanje lica na potiljku bi bilo pravi izazov i veoma rizičan zahvat. Edward Mordrake je sigurno bio spreman i na takav rizik, jer je njegov život sa dva lica postojao nepodnošljiv, a kako je poticao iz imućne porodice sigurno je mogao da priušti sebi najbolje ljekare.

Nažalost, i pored brojnih pokušaja, ostao je osuđen da živi tako.

Edward nije imao nikakvu kontrolu nad njim. Teško nam je i da zamislimo sebe u takvoj situaciji, ali sama pomisao da vam je neka izraslina na potiljku i da proizvodi čudne zvukove, zaista zvuči jezivo. On je vremenom postao sve povučeniji. Nije želio ni sa kim da se viđa, čak ni sa svojim rođacima i porodicom. Priča se i da je bio veoma nadaren mladić i veoma muzički talentiran.

Kasnije je potvrđeno da to lice ne može jesti niti govoriti, ali je zabilježeno da se smije ili plače, ili da nerazgovjetno mrmlja. Ono što je dodatno interesantno u ovom slučaju jeste da je lice bilo žensko.

Sigurno su zvuci koje je to lice proizvodilo, a koje on nije mogao kontrolirati, utjecalo na njegovu psihu. Lice očigledno nije imalo nikakvu svijest. To je vjerovatno bila njegova nerazvijena sestra blizankinja. Na kraju, Edward je izvršio samoubistvo u 23. godini, popivši otrov, ne mogavši da izdrži život u takvom stanju. Na njegovo insistiranje u oproštajnom pismu, njegov grob nije obilježen i ne zna se gde je sahranjen.

Do sada nije zabilježen nijedan ovakav identičan slučaj u medicini, ali je tokom historije bilo još nekoliko osoba koje su kao i Edward također bile osobe sa dva lica.

 

Autor: Avaz.ba

Back to top button